22. Коронки на передні зуби

Регулярний догляд та своєчасні візити до стоматолога дозволять надовго зберегти зуби у хорошому стані. Але іноді, з різних причин, деяким людям не вдається зберегти здоров’я зубів.

І якщо основною проблемою псування жувальних зубів є проблеми з пережовуванням їжі, то для передніх зубів не менш важливою є естетична сторона.

Реставруючи «зону посмішки», стоматолог відновлює як здоров’я зубів, так і їх естетичний зовнішній вигляд. В ідеалі, після корекції чи відновлення, зуби не повинні відрізнятися за кольором та прозорістю від сусідніх, здорових зубів. Тому коронки на передні зуби рекомендується робити з матеріалів, які на вигляд наближаються до натуральної зубної емалі. Особливо популярні керамічні накладки (вініри) та коронки, на другому місці – їх дорожчі цирконієві аналоги, а третє місце міцно займає відносно недорога металокераміка. Загалом усі матеріали для відновлення зубів (або протезування зубів, як називають стоматологи), що застосовуються у сучасній стоматології, можна розділити на дві групи: коронки із включенням металевих сплавів та без них. Спробуємо розібратися з основними особливостями різних видів та критеріями, за якими обирається коронка на передній зуб. Лікар, безумовно, дасть свої рекомендації — який варіант буде кращим у тому чи іншому випадку, проте остаточний вибір залишається за пацієнтом.

Керамічні коронки на передні зуби

Це безметалевий виріб. До групи керамічних коронок відносяться фарфорові та цирконієві аналоги, а також керамічні коронки із включенням пластмаси. Третій варіант – один із найдоступніших за ціною, проте у пластмасових моделей є суттєві мінуси – швидке стирання, втрата кольору та естетичності з часом. Тому останні використовуються як тимчасове рішення на період виготовлення постійних конструкцій.

Поговоримо про класичні керамічні вироби. У даному випадку вся коронка робиться тільки з пресованої кераміки, в ній немає металевої чи цирконієвої основи. З одного боку, це робить її менш міцною, а з іншого – такий штучний зуб має унікальні естетичні характеристики та не відрізняється від натурального зуба без детального огляду фахівцем-стоматологом у порожнині рота. Фарфорові коронки рекомендується використовувати на передніх зубах як одиничні, а не мостоподібні конструкції. Натуральна кераміка у даному випадку виконує своє завдання повністю, оскільки міцність для передніх зубів не така важлива — майже все навантаження при пережовуванні їжі припадає на масивні жувальні зуби. Тому такі коронки міцно утримують перше місце за популярністю. Нагадаємо, що до передніх зубів також відносяться різці та ікла.

Серед додаткових плюсів кераміки:

  • невелика вага, яка дозволяє власнику швидше звикнути до нового прототипу зубів;
  • мала товщина – за рахунок цього вдається зберегти максимум об’єму природного зуба, видаляючи при шліфуванні (препаруванні) лише тонкий верхній шар;
  • анатомічна форма – коронки створюються з урахуванням моделі, розрахованої комп’ютерною програмою після тривимірного сканування відбитка щелепи.

Важливою перевагою є висока стабільність естетичних якостей цільнокерамічних виробів. З часом вони не втрачають початковий глянцевий блиск і не змінюють колір під впливом харчових продуктів, що фарбують (чай, кава і т.п.). Як показує практика, середній термін служби таких зубів понад 10 років.

Коронки на основі оксиду цирконію

У випадках, коли потрібно встановити коронку на два і більше зубів (зубний міст), краще обрати міцні та зносостійкі цирконієві аналоги. Для їхнього виготовлення використовується оксид цирконію – непрозорий біоалергенний матеріал. Точне виконання (коронка-протез виготовляється методом фрезерування) та грамотна фіксація гарантують, що штучний зуб із цирконію прослужить не менше 15–20 років.

Цей матеріал, на відміну від металу, заломлює промені світла – приблизно як і натуральна емаль зуба. Коронка з цирконію міцніша за повністю фарфорову, дуже легка і естетична, чудово переноситься організмом і довго служить. Єдиний мінус – більш висока вартість, порівняно з класичною металокерамікою.

На окрему увагу заслуговує такий матеріал, як оксид алюмінію – твердий, міцний, біосумісний мінерал білого кольору. Це один з нових матеріалів для виготовлення зубних коронок. Як і у випадку з оксидом цирконію, протези з нього виготовляються за допомогою комп’ютерного моделювання.

Металокерамічні коронки на передні зуби

Багатьом пацієнтам добре знайомі зубні протези, що складаються з металевого каркасу та зовнішньої керамічної частини. Тут основою є тонкий, до півміліметра, шар металу.

Металокерамічні коронки виготовляються наступним чином: на готову металеву основу у кілька найтонших шарів наносять керамічну масу. Щоб забезпечити міцний та довговічний зв’язок між різними матеріалами, проводиться випал у лабораторних умовах за високих температур (приблизно 900-10000С).

Але навіть за такої невеликої товщини, у випадку з передніми зубами метал може трохи просвічуватись крізь шар фарфору. Така коронка на передній зуб за своїм виглядом може трохи відрізнятися від сусідніх здорових зубів темнішою облямівкою по краю, що прилягає до ясен. Тому даний варіант використовується як бюджетний.

Утім, металокерамічні протези можуть суттєво відрізнятися за вартістю залежно від того, який метал взято за основу. Найдоступніші за ціною матеріали – сплави з нікелю, хрому чи кобальту. За бажанням пацієнта основа коронки також може бути виконана із золота, платини або паладію. Застосування дорогоцінних металів дозволяє забезпечити триваліший термін служби зубного протеза. Встановивши металокерамічний аналог, пацієнт може розраховувати на 10-річну, інколи і більш тривалу експлуатацію штучного зуба.

Говорячи про недоліки цього варіанта, доводиться згадати і про те, що перед встановленням такої коронки доводиться обпилювати зуб приблизно на 2 мм з кожного боку.

У яких випадках встановлюються коронки?

Використання коронок – це відновлення (протезування) зуба. В деяких випадках проводиться одиничне протезування: наприклад, коли потрібно відновити зіпсований передній зуб, у якого добре зберігся корінь. Коронка із цирконію або її аналог із кераміки встановлюється на штифт або на культьову вкладку. Перед цим потрібно пролікувати корінь (кореневі канали ретельно пломбуються) та частково відновити сам зуб – щоб закріпити протез.

За відсутності кількох зубів використовують мостоподібні протези (у складі яких є дві і більше коронки). Дві крайні коронки фіксуються на здорових зубах, які виконуватимуть роль опори, а коронки між ними закривають проміжки від відсутніх зубів.

Третій варіант – встановлення коронок за допомогою імплантатів. Останні являють собою штучний корінь, який у буквальному значенні загвинчується у кістку на місці колишнього зуба. У цьому випадку для протезування використовують і безметалеві аналоги, і металокераміку.

Як усе відбувається?

Встановлення будь-якого виду коронок здійснюється у наступній послідовності:

Пацієнт проходить обстеження у стоматолога, після чого за необхідності проводиться санація ротової порожнини, видалення зубного нальоту та лікування зубів, пошкоджених карієсом.

Проводиться ревізія кореневих каналів зуба, якщо цей зуб лікувався раніше. Оброблюваний зуб обпилюється для того, щоб згодом на нього можна було зафіксувати коронку певної товщини.

Лікар робить відбиток зубів, за допомогою якого буде виготовлений протез з обраного пацієнтом матеріалу (кераміка, цирконій, металокераміка). Коронка (чи коронки) виготовляється протягом 2 тижнів. У цей час встановлюються тимчасові коронки. Після отримання готових конструкцій провадиться їх встановлення.

Якщо вам потрібна професійна консультація та рекомендації, приходьте у гості! Ми допоможемо підібрати для вас правильне рішення, оптимальне за ціною та якістю!

Інші статті