28. Як вибрати брекет-систему: види, переваги та недоліки

Основні вимоги, які висуваються до сучасної брекет-системи, – це естетика та ефективність.

Основні різновиди брекет-систем:

  • Металеві брекети. Усі складові елементи системи (брекет, замки, кільця, ортодонтична дуга та лігатури) виготовлені з металу. Ефективність металевих систем перевірено часом. Основні переваги – широкий асортимент модифікацій та низька вартість. Проте металеві брекети найпомітніші.
  • Золота підвіска. Єдина відмінність від класичної металевої системи – використання «шляхетного» металу. Таку конструкцію дешевою не назвеш.
  • Безлігатурні металеві брекети. Лігатура – ​​це елемент, що фіксує дугу. Відмова від використання лігатур дозволяє зменшити розмір окремих брекетів, знизити тертя між брекетом та дугою, а також прискорити лікування. Недолік системи — конструкція брекетів ускладнюється, через що вони стають товстішими. Безлігатурні системи коштують дорожче за металеві.
  • Керамічні брекети. Серед систем, що кріпляться на передню поверхню зубного ряду, керамічні брекети найменш помітні. Залежно від використаного матеріалу вони поділяються на:
  • монокристалічні - кожний прозорий брекет – це практично непомітний на зубі кристал штучно вирощеного сапфіру. Такі системи найестетичніші;
  • полікристалічні - матові брекети із частково непрозорою поверхнею.
  • Лінгвальні брекети. Металева система кріпиться на внутрішню поверхню зубного ряду, тому є абсолютно непомітною. Однак на початковому етапі лікування вона суттєво погіршує дикцію та ускладнює догляд за порожниною рота.

Оптимальний різновид та конструкцію брекет-системи в кожному конкретному випадку рекомендує лікар-ортодонт. Отримати професійну консультацію та записатися на прийом можна за телефонами або на нашому сайті. Чекаємо в гості!

Інші статті