42. Як чистити зуби після імплантації?

Успішність імплантації зубів (приживлення імплантату) та комфортність післяопераційного періоду залежить не лише від професіоналізму фахівця, а й від відповідальності пацієнта, який повинен дотримуватись усіх рекомендацій лікаря.

Фахівець, який проводить операцію дентальної імплантації, обов’язково проінструктує про правильний подальший догляд, записавши всі необхідні загальні та індивідуальні рекомендації.

Імплантат є безпечною біосумісною заміною кореня зуба на титановий штифт, і при належному догляді прослужить протягом усього життя. Догляд за імплантатом необхідно розпочинати вже одразу після хірургічного етапу імплантації. Гігієна ротової порожнини повинна бути дбайливою, а також ретельною, щоб уникнути розмноження патологічних мікроорганізмів, які будуть особливо небезпечні за наявності післяопераційного шва.

Чищення зубів у перший вечір після операції і наступного дня має оминати зону імплантації. Далі потрібно виконувати звичну гігієну порожнини рота, але не травмувати лінію швів. Полоскання проводиться розчинами, які призначаються хірургом індивідуально для кожного пацієнта, але вони не повинні бути активними, енергійне полоскання може зашкодити післяопераційному загоєнню.

Також важливо пам’ятати, що після повернення додому після процедури встановлення імплантатів, дія анестезії ще не припиниться. Навіть за відсутності неприємних відчуттів, потрібно дотримуватися рекомендацій лікаря і прикладати до щоки, в місці де проводилася імплантація, холодні пов’язки, заморожені продукти або холодний рушник. Тримати їх слід з періодичністю і протягом часу, який озвучить лікар.

Після закінчення дії анестезії можуть виникнути незначні больові відчуття, які легко усунути за допомогою медичних препаратів, які теж будуть зазначені у рекомендаціях лікаря після імплантації.

Уникайте горизонтального, тобто лежачого положення. У цьому положенні до голови йде приплив крові, що може спровокувати набряк або кровотечу. У перші дні після імплантації необхідно утриматися від будь-яких фізичних навантажень, а також уникати температурних перепадів (перегрівання та переохолодження). Потрібно також утриматися від вживання алкоголю та паління.

Інші статті