80. Як боротися з бруксизмом (скреготом зубів)

У пацієнта, який страждає на бруксизм, відзначається скрегіт зубами, найчастіше вночі. Крім цього, людина може стукати зубами, ковтати слину.

Постійні прояви бруксизму руйнують зуби. Виникає патологічне стирання зубних рядів. Гострі краї коронок можуть травмувати язик, губи та щоки. Побоювання стоматологів спричиняє систематичний скрип зубами. Якщо таке відбувається лише іноді, хвилюватися не варто.

Чому люди починають скрипіти зубами?

Незважаючи на те, що бруксизм часто виникає у людей різного віку, причин його виникнення повністю не вивчені. Дитячий скрип зубами вважається практично нешкідливим, оскільки з часом дитина цю хворобу просто переростає. «Дорослому» бруксизму слід приділити більше уваги, якомога раніше виявивши та усунувши причину його прояву. Встановлено, що до скреготу зубами призводять:

  • аномалії прикусу. Людина інстинктивно намагається притерти зуби, що неправильно змикаються. Після того, як зуби «притруться», скрип зубами припиняється.
  • спадкова схильність. З такою сімейною особливістю потрібно боротися, починаючи з раннього віку.
  • прояви стресів, занепокоєння, пригніченого гніву. Найімовірніша і найпоширеніша причина виникнення бруксизму. Необхідно комбіноване лікування: антистресова терапія та захист зубного ряду. Щоб захистити зуби вночі, коли людина не контролює своєї поведінки, застосовуються спеціальні капи.

Що відбувається з зубами при бруксизмі?

На зубощелепну систему частий і виражений скрегіт впливає вкрай негативно.

  • Емаль власних зубів, пломби з фотополімерів, реставрації будь-якого типу швидко стираються, внаслідок чого виникає патологічне стирання зубів.
  • Через підвищений тиск, при змиканні зубів, викликаний гіпертонусом жувальної мускулатури, швидше руйнуються металокерамічні коронки, протези, що знімаються, безметалева кераміка. Виникають тріщини, сколи, ломаються базиси.

Бруксизм: симптоми та наслідки

Поставити діагноз «бруксизм» буває важко, оскільки пацієнт може не замислюватися про наслідки шкідливої ​​звички і не повідомляти стоматолога про її наявність. Виявити захворювання допомагають такі симптоми:

  • Втома жувальної мускулатури. Особливо сильно вона відчувається вранці, під час розумової роботи, у стресових ситуаціях.
  • Скрегіт зубами. Він може бути настільки гучним і неприємним, що здатен розбудити близьких. Сам хворий при цьому часто продовжує спокійно спати. Це основна і найхарактерніша ознака, що дозволяє ідентифікувати захворювання.
  • Незначне збільшення щелепних м’язів. Розміри постійно задіяних м’язів збільшуються, і вони починають виступати з обох боків обличчя. Може відчуватися скутість цих м’язів, вони можуть боліти.
  • Хронічні болі в області обличчя, голови, вух. Причина болю – постійні скорочення щелепних м’язів. Інтенсивність та дислокація болю може бути різною. Проте, у будь-якому випадку, біль помітно погіршує якість життя.
  • Стерта емаль зубів, підвищена чутливість. Найнеприємніший для хворих симптом, який і приводить їх до стоматолога. Через частий тиск високої інтенсивності зубна емаль руйнується, зуби залишаються без необхідного захисту. До того ж вони можуть розхитатися. У багато разів підвищується ймовірність механічних травм (переломів, розтріскувань) та випадання. Емаль, що стала тонкою, недостатньо захищає нерв від зовнішніх впливів, і він реагує буквально на все: холод, тепло, солодке. Людині з бруксизмом боляче навіть просто прополоскати рота прохолодною або теплою водою.

Як ефективно вилікувати бруксизм?

Бруксизм успішно лікується. Терапія ведеться у двох напрямках: стоматологічному та психологічному.

  • Стоматологічне лікування включає заходи щодо запобігання шкоди, заподіяної особливостями перебігу захворювання. Це лікування ушкоджених зубів, профілактика подальшого їх ушкодження.
  • Психологічне лікування спрямоване на корекцію особливостей особистості, що призводять до скреготу зубами.

Для запобігання нападів бруксизму:

  • Контролюйте положення щелеп. Постарайтеся якнайменше стискати їх протягом дня. Звикніть тримати нижню щелепу трохи розслабленою. Під час руху щелеп слідкуйте, щоб тертя зубів один об одного було мінімальним.
  • Розслаблюйте щелепні м’язи. Робіть це тоді, коли можна мовчати: працюючи за комп’ютером, під час домашніх справ. Зімкніть губи, а зуби трохи розкрийте. Щоб було легше, упріться язиком у піднебіння. Для профілактики нічних нападів виконуйте цю вправу перед сном.
  • Масажуйте підборіддя та нижню щелепу. Стисніть нижню щелепу долонями з обох боків так, щоб вони захоплювали шию. Злегка натискаючи, робіть пальцями колоподібні рухи. З появою дискомфорту чи болісних відчуттів масаж слід припинити. Це допомагає розслабити щелепно-лицьові м’язи, ефективно знімає напругу.
  • Усуньте причину стресу. Найчастіше причиною появи бруксизму є стрес. Виявіть психотравмуючий фактор, усуньте або максимально послабте його вплив. У цьому допоможуть дихальні вправи (глибокий вдих носом та плавний видих через рот) та фізичні вправи. Спортивні навантаження допомагають скинути нервову напругу, активізують вироблення ендорфінів – речовин, які відповідають за формування гарного настрою.

Дитячий бруксизм

Незрозуміла поведінка дитини насторожує батьків, особливо якщо дитина раптово починає скрипіти зубами. Дитячий бруксизм — досить поширене явище, яке зустрічається у 20-30% дітей. Найчастіше втручання лікаря не потрібне – дитина просто «переростає» хворобу. Однак уважно спостерігати за дитиною все-таки треба, оскільки іноді у результаті тертя псується емаль, виникають переломи або тріщини зубів, болять вуха.

Діти, як і дорослі, найчастіше скриплять зубами з психологічних причин. Інші часті причини:

  • неповне вирівнювання верхніх та нижніх зубів – як тільки вони вирівняються, неприємна поведінка пройде сама собою;
  • біль під час прорізування – увісні діти скриплять зубами, несвідомо намагаючись знизити болісні відчуття;
  • емоційна незрілість – діти складніше переносять будь-які переживання: адаптацію у новому колективі, втрату близької людини, переїзд.

Звернутися до лікаря необхідно, якщо скрип:

  • не проходить сам собою і завдає психологічного дискомфорту;
  • викликає погіршення стану здоров’я: підвищене стирання або пошкодження зубів, головний біль, біль м’язів обличчя.

Стоматолог допоможе виявити причини захворювання, полегшити його перебіг, складе план лікування. Для захисту зубів буде запропоновано спеціальні пристрої, які одягаються на зуби на ніч або у травмонебезпечний період.

Інші статті