61. Внутрішні брекети

Брекети – це універсальне рішення в арсеналі лікарів-ортодонтів, яке використовується для лікування порушень прикусу та корекції аномалій зубних рядів.

Сьогодні брекет-системи вважаються найбільш ефективною методикою лікування прикусу. Усі різновиди сучасних брекетів можна умовно розділити на дві категорії: вестибулярні (кріпляться на зовнішній стороні зубів) та лінгвальні (фіксуються на внутрішній стороні зубів).

Брекети, які встановлюються з внутрішньої, лінгвальної сторони зуба, оптимальні для всіх, хто не хоче афішувати корекцію прикусу. Цієї явної переваги позбавлені вестибулярні брекети. Навіть найкращі і найдорожчі прозорі моделі брекетів все ж таки добре помітні з невеликої відстані або у профіль. На відміну від них, внутрішні брекети справді непомітні – вони надійно приховані від сторонніх поглядів.

Переваги внутрішніх брекетів

Лінгвальні моделі досить дорогі. Крім того, встановлюються вони далеко не завжди – при деяких типах будови щелепи та різних патологіях такий варіант неможливий. З'ясувати, чи підійдуть такі брекети, можна у стоматолога-ортодонта. Провівши ретельну діагностику, вам запропонують дієві та комфортні рішення.

Окрім непомітності, серед головних переваг внутрішнього кріплення є:

  • висока ефективність лікування (внутрішні брекети здатні допомогти навіть у тих ситуаціях, коли зовнішні брекет-системи не дають очікуваного результату);
  • брекети не подразнюють слизову оболонку ясен, губ і щік завдяки тому, що їх контактування із зазначеними структурами порожнини рота повністю відсутнє;
  • простіше лікувати деякі патології — наприклад, глибокий прикус;
  • лінгвальна сторона зубів менш схильна до карієсу, але і в цьому випадку вас навчать стежити за якістю гігієни у період лікування;
  • завдяки тому, що брекети розташовані з внутрішньої сторони, спрощується контроль ефективності лікування: лікар з легкістю може оцінити ступінь вирівнювання зубного ряду як за допомогою апаратних методів, так і візуально;
  • у порівнянні з вестибулярними брекетами знижується ризик виникнення запальних захворювань тканин зуба (гінгівіти, пульпіти, пародонтити).

Щоправда, є й мінуси. Наприклад, конструкція може подразнювати язика через те, що лінгвальні брекети розташовані на внутрішній стороні зубів і регулярно відбувається тертя з поверхнею язика. Проте через 2-3 тижні носіння брекетів організм звикає до цієї особливості і подразнення минає. Крім того, у більшості випадків помітно змінюється дикція — і скоригувати зміну можна тільки після деякого тренування (на адаптацію також може знадобитися від 2 до 3 тижнів). Трохи ускладнюється догляд за брекетами – з внутрішнього боку їх важче чистити, знадобиться щітка спеціальної конструкції. Зате іригатором користуватись так само легко. Серед основних недоліків можна виділити високу вартість лінгвальних систем. Однак цей недолік повною мірою компенсується зручністю їх носіння, атравматичністю та ефективністю. Встановлення лінгвальних брекетів може вимагати тривалої підготовки перед початком носіння; це зумовлено необхідністю проведення повноцінної діагностики та виготовлення індивідуальної конструкції. Гарного фахівця не так просто знайти: стоматолог, який займається встановленням лінгвальних систем, має пройти відповідні навчальні курси високого рівня.

Встановлення лінгвальних брекет-систем

На початковому етапі виконується повне обстеження порожнини рота, проведення панорамного рентгенівського знімка та відбитка щелепи, після чого складається план лікування та проводяться спеціальні математичні розрахунки. На основі численних діагностичних даних у спеціалізованій лабораторії виготовляється індивідуальна брекет-система. Далі проводиться повна санація порожнини рота пацієнта, видаляється зубний наліт та зубний камінь, після чого встановлюється сама брекет-система. У процесі лікування регулярно проводиться корекція шляхом оцінки ефективності всіх компонентів лінгвальної брекет-системи та заміни лінгвальних металевих дуг з урахуванням сильнішого чи слабкішого ефекту потрібного переміщення зубів.

Тривалість носіння брекетів з внутрішньою фіксацією

Термін носіння будь-якої ортодонтичної брекет-системи – поняття суто індивідуальне. У середньому лікування триває від 1-го до 2-х років. У поодиноких випадках можливе носіння брекетів протягом півроку (у разі потреби корекції положення окремих зубів або невеликого їх переміщення). З вікових обмежень варто відзначити наступне: найоптимальнішим віком для початку лікування вважається 11-13 років (період активного росту постійних зубів).

Внутрішні брекети: ціна та відгуки

Вартість цієї моделі досить висока. Щоправда, з погляду естетики, внутрішні конструкції набагато кращі. Згідно з відгуками, вони добре переносяться – звикання відбувається помітно швидше, ніж до зовнішніх брекетів. Великий плюс — можливість спостерігати у дзеркалі, без будь-яких сторонніх накладок на видимій повіхості, як зуби з кожним днем ​​стають все більш рівними.

Найчастіше лінгвальні брекети (внутрішні брекети) ставлять на верхні зуби, адже саме їх добре видно під час розмови та посмішки. Це більше питання естетики та сприйняття вашого образу та стилю.

Догляд за лінгвальними брекетами

Здоров’я ротової порожнини – дуже важливий момент при використанні брекетів. Через підвищене навантаження емаль чутливіша до негативних впливів. Наявність брекет-системи підвищує вимоги до гігієни порожнини рота. Догляд повинен бути ретельнішим і акуратнішим, тому важливо дотримуватися всіх рекомендацій стоматолога: чистити зуби не менше 2-х разів на день, використовувати спеціальні щітки або йоржики (допомагають видаляти частинки їжі, що застрягли під металевою дугою). Дуже корисні для використання іригатори — пристрої, які дозволяють промити всі куточки порожнини рота напором чистої води.

Інші статті