21. Вирівнювання зубів у дорослих

Зміни та порушення прикусу зустрічаються більше ніж у 80% населення розвинутих країн.

Це можуть бути незначні відхилення, косметичний дефект, а іноді – серйозна патологія, яка спричиняє викривлення кісток черепа, викликає головний біль та багато інших неприємних наслідків. Тому виправлення прикусу у Харкові – поширена процедура як у дорослих, так і у дітей.

Існує помилкова думка, що виправити неправильний прикус зубів можна тільки у дітей. Насправді виправлення прикусу у дорослих також можливе, але часу та зусиль на це знадобиться набагато більше.

Проблеми з прикусом можуть бути вродженими та набутими. У першому випадку йдеться про генетичні особливості (спадкова риса) – такі аномалії одні з найскладніших у лікуванні. Набутими є аномалії, що виникли внаслідок захворювання чи шкідливої ​​звички. На неправильне формування прикусу впливає:

  • неправильне дихання
  • інфекції та запалення
  • порушення обміну речовин
  • тривале використання пустушки
  • неконтрольоване ссання пальців
  • прикушування губи
  • невчасне видалення молочних зубів
  • травми щелепи та обличчя

Все це може призвести до небажаних змін. Іноді дефекти можуть бути пов’язані з патологіями внутрішньоутробного розвитку плода.

Наслідки та ускладнення патологічного прикусу

Найчастіше люди, яких цікавить виправлення неправильного прикусу, приходять до ортодонта з естетичних міркувань. Через зубощелепні патології обличчя змінюється, причому зміни зовнішності в залежності від типу порушення помітно відрізняються.

Неправильний прикус порушує змикання зубів. Інші ознаки аномалії — зміна форми та кількості зубів. Через недорозвиненість однієї чи обох щелеп верхні чи нижні зуби можуть надмірно виступати. Як результат — підборіддя здається занадто маленьким, або навпаки, «важким», можливе також порушення симетрії обличчя. Криві зуби, а також щербинки також можуть бути наслідком порушеного прикусу.
Але негарна усмішка – не єдина причина, щоб задуматися про виправлення прикусу у дитини чи дорослого. Порушення дихання, дикції та травлення, часті головні болі, отити і навіть неправильна постава – все це може бути наслідком дефекту зубного ряду.

Не потрібно самим намагатися ставити собі чи своїй дитині діагноз. Краще звернутися до лікаря, який після індивідуальної діагностики підбере найдієвіший метод корекції.

Як виправити прикус?

Залежно від стану щелеп, з урахуванням віку та побажаннь пацієнта, лікар може порекомендувати терапевтичні або хірургічні методи виправлення прикусу.

Хірургічна операція – складний та дорогий спосіб, який застосовується у крайніх випадках (при значних порушеннях та щелепних деформаціях). Оперативне втручання проводиться під загальним наркозом (седація, медикаментозний сон) і може включати зміну положення щелеп, розширення піднебіння і т.д.

У більшості випадків можна обійтися без хірургічного втручання – так званими ортодонтичними методами. Мається на увазі застосування спеціальних систем, таких як брекети, пластини, елайнери, трейнери.

Прозорі капи Інвізілайн як альтернатива брекетам

Прозорі капи Інвізілайн, як альтернатива брекетам

Вирівнювання зубів брекетами

У цьому випадку зубний ряд не просто візуально вирівнюється – зуби справді зміщуються, займаючи природні місця під правильним нахилом. Щоправда, це дороговартісний спосіб вирівнювання зубів – ціна залежить від обраного методу, виду та виробника брекетів.

Цей варіант корекції використовується, коли:

  • розміщення зубів не дозволяє добре пережовувати їжу;
  • деякі зуби заважають сусіднім зубам нормально рости, травмують ясна, внутрішню поверхню губів, щік;
  • відхилення дуже велике, щоб його можна було виправити вінірами (естетичні пластинки, які фіксуються на передній поверхні зубів).

Важливо розуміти, що корекція прикусу, яка у дитини зайняла б 3–4 місяці, у дорослого займе рік і більше, але все одно це можливо.

Брекети є конструкцією, що складається із замків і дуг (кількість замків дорівнює кількості зубів). Брекети фіксуються на зубах спеціальним клеєм і з’єднуються між собою дугою. Конструкція залишається на зубах впродовж всього часу, поки не буде досягнуто бажаний результат. Під тиском дуги зуби переміщуються у потрібному напрямку. Брекети відрізняються за типом встановлення, способом кріплення дуги, а також за видом матеріалу (металеві, пластикові, керамічні та інші), що в кінцевому підсумку впливає на їхню вартість.

Брекети – один із найефективніших способів вирівняти прикус. Однак у нього є і мінуси (постійне носіння, надто помітні на зубах тощо). Якщо з якихось причини цей варіант не підходить, обирають вирівнювання зубів без брекетів – за допомогою трейнерів, апаратів або спеціальної піднебінної пластинки. Остання є ортодонтичною конструкцією з пластикової основи з металевими дугами і гвинтовим механізмом. Тривалість та ціна лікування у кожному випадку встановлюється індивідуально.

Вирівнювання зубів вінірами

Не завжди є необхідність у зміщенні чи переміщенні зубів під час корекції прикусу. Якщо відхилення положення невелике або є незначний естетичний дефект зубів у лінії посмішки, стоматолог-ортодонт може порекомендувати корекцію прикусу без брекетів - коли достатньо виправити дефект візуально. У цьому випадку використовуються вініри – тонкі, приблизно 0,5–0,7 мм порцелянові пластинки, що наклеюються на передню поверхню зуба.

Вініри допоможуть:

  • приховати пігментні плями, відколи, тріщини;
  • скоригувати форму зуба, усунути щілини між зубами (особливо актуально для передніх зубів);
  • збільшити міцність передньої стінки.

Метод був розроблений спеціально для кінозірок ще у першій половині минулого століття, і з того часу стає все більш популярним. Його не можна віднести до дешевих, але керамічні пластини служать довго та надійно вирішують питання вирівнювання зубів у дорослих людей. Якісно зроблені та зафіксовані вініри, візуально нічим не відрізняються від здорової емалі натуральних зубів.

Правильно підібрана стратегія корекції прикусу допоможе виправити дефекти зубного ряду найбільш ефективним, швидким та комфортним способом. Підібрати такий спосіб може лише кваліфікований спеціаліст після проведення необхідної діагностики. У клініці «Німецька Стоматологія» ви можете отримати діагностику та лікування дефектів прикусу згідно з міжнародними протоколами лікування та з урахуванням ваших індивідуальних особливостей.

Запишіться на консультацію вже сьогодні, і скоро ви забудете про проблеми з прикусом і посміхатиметеся здоровою, красивою та відкритою посмішкою!

Інші статті