79. У яких випадках треба видаляти зуби мудрості

Зуби мудрості розташовані з обох боків кожного зубного ряду. Серед усіх 32-х зубів ця четвірка викликає найбільше проблем.

Складність їх прорізування і проблеми, що при цьому виникають, обумовлені:

  • пізнім прорізуванням . Зазвичай зуби мудрості формуються і починають прорізуватись у 18–28 років. Трапляється, що повністю сформовані зуби залишаються в яснах до зрілого віку. Відчуття при прорізуванні цих зубів, досить болісні, і часто вимагають хірургічного втручання;
  • неправильним напрямом прорізування. Зуби мудрості - замикаючі зуби і прилягають до сусідніх тільки з одного боку. Внаслідок цього напрямок їх проростання/прорізування може виявитися абсолютно непередбачуваним, і «шукати» зуб доведеться за допомогою рентгенівського знімку. Таке відхилення називається дистопією.

Показання для видалення зубів мудрості:

1. Неправильний напрямок прорізування . Зуб травмує щоку, язик, пошкоджує тканини інших зубів. Зуби мудрості, що прорізуються у напрямку сусідніх зубів, тиснуть на них і зрушують з місця. Утворюється скупченість у місцях контакту зубів, у результаті якої, згодом порушується практично весь зубний ряд.

2. Глибоке ураження карієсом. Зуби мудрості розташовані по краях зубних рядів, а їх корені найчастіше мають складну та варіабельну форму/анатомію. Вони ростуть у різних напрямках, заплітаються та скручуються у вузли. Їх якісне очищення та пломбування ускладнене, а іноді практично неможливе.

Щорічний стоматологічний огляд дозволить своєчасно виявити та запобігти розвитку більшості стоматологічних проблем.

Інші статті