32. У яких випадках потрібно видаляти зуби мудрості

З усіх наявних 32-х зубів у людини, зуби мудрості найбільш проблемні. Це 4 крайніх зуби, якими з обох сторін закінчуються обидва зубних ряди.

Складність полягає в тому, що свій ріст вони починають досить пізно (від 18 до 28 років), коли організм людини, включаючи щелепу, повністю сформований. У зв’язку з цим, прорізування зубів мудрості нерідко супроводжується болісними відчуттями, а іноді вимагає хірургічного втручання. Однак буває і так, що до зрілого віку зуби мудрості залишаються в яснах, хоча при цьому вони сформовані.

Оскільки зуб мудрості є замикаючим в зубному ряду і лише з одного боку до нього примикає сусідній зуб, напрямок його зростання може бути непередбачуваним. В результаті може розвиватися дистопія — відхилення зуба від звичайного положення по відношенню до всього зубного ряду. Найчастіше такі зуби ростуть у бік, завдаючи незручностей і травмуючи щоку або язик. Це завдає незручностей у повсякденному житті, заважаючи пережовувати їжу і навіть розмовляти. У цьому випадку, щоб позбавити себе мук, зуб мудрості необхідно видалити.

Ще одним показанням до видалення зуба мудрості є його ураження карієсом. Повноцінно вилікувати такий зуб дуже проблематично, оскільки корені мають, як правило, складну форму - можуть бути закручені у вузол і рости у різних напрямках. Це перешкоджає їх якісному пломбуванню, а тому немає сенсу рятувати зуб, який продовжить псуватися і може дати ускладнення.

Навіть якщо зуби мудрості ще не прорізалися або виглядають здоровими, слід хоча б раз на рік звертатися до стоматолога-хірурга, який визначить реальний стан зубів і попередить ускладнення.

Інші статті