36. Терміни прорізування і зміни молочних зубів

Молочні зуби прорізуються між 6-м і 30-м місяцями життя. Перший молочний зуб, що прорізується у шестимісячної дитини — це нижній центральний різець.

Потім з’являються верхні центральні різці, потім бічні різці, перші молочні моляри, ікла і другі молочні моляри.

Після прорізування молочних різців ще зберігається контакт беззубих альвеолярних відростків в боковій ділянці. Він зникає після прорізування перших молочних молярів (перше фізіологічне підвищення прикусу). Після досягнення 2,5 років дитина має повну зубну систему молочних зубів.

За періодом розвитку настає період функціонування молочної зубної системи. Це призводить до поступового стирання молочних зубів, починають з’являтися проміжки між ними. Приблизно у віці 4 років, в результаті росту щелепних кісток, з’являються фізіологічні проміжки (особливо між передніми зубами), що необхідно для утворення місця для майбутніх більш широких постійних зубів.

Молочні зуби, між 6-м і 14-м роками життя змінюються на постійні (нижні зуби прорізуються дещо раніше, ніж верхні).

Правильне прорізування постійних зубів може відбутися тільки у тому випадку, коли молочні зуби збережені протягом періоду функціонування. Якщо другий молочний моляр буде передчасно втрачений, то перший постійний моляр пересунеться вперед і прорізатиметься на його місці. Це означає, що ікло і премоляри через відсутність необхідного місця, ймовірно, виростуть поза дугою.

Молочні зуби відіграють важливу роль, як зберігачі простору для постійних зубів. Збереженню молочних зубів до моменту їх фізіологічної заміни повинні сприяти правильна гігієна порожнини рота і, у разі необхідності, стоматологічні процедури.

Прорізування постійних зубів відбувається у різних фазах. У перший період, тобто між 6-м і 9-м роками життя, спочатку прорізується перший постійний моляр в дистальному напрямку за зубною дугою молочного прикусу. Потім відбувається заміна центральних і бокових різців. У другому періоді, тобто між 9-м і 12-м роками життя, відбувається заміна ікл і премолярів, а також прорізується другий постійний моляр.

Прорізування зубів супроводжується ростом щелеп у ширину і довжину. Одночасно з прорізуванням першого моляра відбувається чергове підвищення прикусу. Подальший ріст щелеп спостерігається у зв’язку з прорізуванням третього моляра.

Батькам буде корисно запам’ятати кілька фактів про прорізування зубів:

  • дівчатка, як правило, випереджають хлопчиків у прорізуванні зубів;
  • нижні зуби зазвичай прориваються до верхніх зубів;
  • зуби на обох щелепах прорізуються у парах — один праворуч і один ліворуч;
  • молочні зуби мають менший розмір, ніж постійні зуби, які потім виростуть у дитини;
  • на той час, коли дитині виповниться 3 роки, всі молочні зуби повинні вже прорізатися.

Норма: порядок і період прорізування зубів визначені фахівцями, але насправді терміни прорізування зубів у кожного окремо взятого малюка можуть відрізнятися. При будь-яких тривожних симптомах під час прорізування зубів, неспокійній поведінці або відсутності прорізування, варто звернутися до дитячого стоматолога або педіатра.

Інші статті