27. Що таке базальна імплантація?

Базальна імплантація зубів – це сучасна технологія відновлення втрачених зубів, розроблена німецьким стоматологом та професором.

Така імплантація передбачає встановлення Т-подібної титанової конструкції над губчастий шар кістки, як із звичайної імплантації, а базальний. Слово «базальний» походить від латинського basis — основа. Цей глибокий шар кістки має велику щільність та стійкий до атрофії, що забезпечує більш високу надійність кріплення конструкції та має ряд переваг.

Методика базальної імплантації була розроблена, щоб вирішити проблему відновлення зубів при атрофії кістки в області втрачених зубів, без необхідності її нарощування. Імплантати можуть встановлюватися під кутом, де присутній потрібний об’єм кісткової тканини. Даний вид імплантації зубів можна застосовувати навіть у пацієнтів з повною або частковою адентією (відсутність зубів).

Незважаючи на те, що спосіб встановлення базальних імплантатів вимагає заглиблення в глибший шар кістки, сама операція значно атравматичніша — вона проводиться без розрізів, без подальших швів та набряків. Здійснюється одиночний прокол, через який імплантат фіксується в потрібному шарі кістки, де можливість відторгнення практично неможлива.

Також важливою перевагою є те, що не потрібно чекати кілька місяців обростання кісткової тканини навколо імплантату, як за звичайної імплантації. Базальна імплантація дозволяє проводити протезування на 3-5 добу. Перший протез встановлюється на термін від 6 до 12 місяців, він вважається тимчасовим, так як за допомогою нього стоматолог визначає зміни в яснах після імплантації і може врахувати їх для виготовлення наступного найбільш комфортного та функціонального постійного протеза.

Базальна імплантація особливо актуальна при пародонтиті, адентії, нестачі кісткової тканини, цукровому діабеті, палінні. Безперечні переваги: короткий реабілітаційний період, швидке відновлення жувальної функції, необмежений вибір протезування.

Протипоказано встановлення базальних імплантатів для відновлення одного зуба, при вагітності, онкологічних захворюваннях (через проблеми з імунітетом або при хіміотерапії), при гострій формі ревматизму та психічних розладах.

Інші статті