53. Що робити після імплантації зуба?

Успішна дентальна імплантація — це старання не лише фахівця, який проводить хірургічні маніпуляції та встановлює імплантат, це ще й відповідальність пацієнта, який має дотримуватись усіх рекомендацій.

Будь-яке хірургічне втручання - імплантація зубів за допомогою лазера або традиційним хірургічним методом, передбачає період загоєння травмованих тканин порожнини рота, протягом якого потрібен особливий догляд та незначні обмеження у звичному способі життя.

Ваш стоматолог обов’язково повинен записати всі рекомендації та назви лікарських засобів (якщо такі будуть потрібні), тому що можуть знадобитися індивідуальні приписи, виходячи з конкретної клінічної картини. Також є загальна інформація після імплантації, яка допоможе зорієнтуватися, що можна, а що не можна робити після імплантації, як правильно дотримуватися гігієни ротової порожнини та інше. Ось основні її тези:

  • Оідразу після хірургічного етапу імплантації, зовні потрібно прикладати холодний компрес на ту сторону, на якій проводилося втручання. Все необхідне можна купити в аптеці до призначеного часу імплантації, або, у крайньому випадку, можуть підійти навіть заморожені продукти з морозильної камери. Холодний компрес потрібно прикладати на 10-15 хвилин протягом 2-х годин, з 15-хвилинними перервами.
  • Не вживати їжу доки не закінчиться дія анестезії, тому що так можна травмувати нечутливу післяопераційну ділянку, навіть не відчуваючи цього.
  • Два-три дні після операції краще дотримуватись напівсидячого положення навіть під час сну, тому що опускаючи голову на рівень грудної клітини збільшується ймовірність набряку післяопераційної ділянки.
  • Не спати на боці, де проводилася імплантація.
  • До зняття швів краще наносити на оперовану ділянку дентальну адгезивну пасту, яку порадить стоматолог, це захистить від попадання їжі і прискорить процес загоєння.
  • Дотримуватися рекомендацій щодо гігієни порожнини рота після імплантації.
  • Утримуватися від паління хоча б 1-2 тижні після встановлення імплантату.
  • Тиждень після дентальної імплантації слід утримуватися від будь-яких фізичних навантажень, а також уникати переохолодження або перегрівання організму (лазня, сауна, гаряча ванна).

Дотримання цих простих рекомендацій зробить процес загоєння після імплантації зубів більш комфортним та швидким.

Інші статті