67. Сапфірові брекети

Брекети – це спеціальні мініатюрні ортодонтичні конструкції, які використовуються у стоматологічній практиці для корекції аномалій положення зубів.

Брекет-системи складаються з брекетів (пластинок, які фіксуються на внутрішню або зовнішню поверхню зубів) та ортодонтичної дуги, яка буде розташована у спеціальних пазах.

Вирівнювання зубів у процесі застосування брекет-систем обумовлено постійним ретельно спланованим тиском ортодонтичної дуги на поверхню зубів. Існує безліч класифікацій брекетів. Одна з них ґрунтується на матеріалі виготовлення. Брекети можуть бути металевими, пластиковими, керамічними та сапфіровими. Сьогодні все більшої популярності серед пацієнтів набуває сапфірова брекет-система. Сапфірові брекети у Харкові та інших містах України вже доступні у багатьох стоматологічних клініках. Прозорі та компактні сапфірові брекети – вибір тих, для кого особливо важливі естетичні показники. Матеріал прозорий і непомітний ні в сонячному світлі, ні в променях неонових ламп, наприклад, під час відвідування клубів та дискотек. Він був би ідеальним вибором, якби не досить висока ціна – у кілька разів вища, ніж на металеві моделі, і приблизно вдвічі дорожча, ніж кераміка. Проте, незважаючи на високу ціну, сапфірові системи залишаються практично досконалим методом лікування патологій прикусу.

Сапфірова брекет-система: основні особливості та переваги:

  • Естетичність. Крім того, що брекет-системи на основі сапфіру є повністю прозорими, що робить їх непомітними для оточуючих людей, вони також надають посмішці здорового блиску завдяки заломленню світла.
  • Висока ефективність. Системи брекетів на основі сапфіру здатні впоратися навіть із найважчими зубощелепними аномаліями.
  • Сапфірові брекети не подразнюють оточуючі структури порожнини рота, завдяки чому період адаптації пацієнта до носіння брекетів зводиться до мінімуму.
  • Брекети на основі сапфіру не змінюють свій колір і не жовтіють у процесі життєдіяльності, на відміну від керамічних брекетів.
  • Є більш надійними та стійкішими до зовнішніх впливів, ніж керамічні та пластикові брекети, завдяки чому мають тривалий термін служби.
  • Дуже міцно фіксуються на зубах завдяки використанню спеціального ортодонтичного клею, що забезпечує максимальну ефективність протягом усього періоду носіння.

Цей матеріал поступається металу у плані міцності, тому:

  • Корекція прикусу займає трохи більше часу, ніж у випадку з металевими моделями брекетів. Це відбувається тому, що матеріал не розрахований на надто великі зусилля, адже брекет рухає зуб у потрібний бік поступово та безперервно.
  • Краще не вживати їжу контрастної температури (наприклад, одночасно морозиво та гарячу каву чи чай) – це може спричинити руйнування сапфірової пластини.

При використанні сапфірових брекетів може знадобитися більш тривалий термін лікування, ніж при використанні металевих, проте комфорт у носінні та естетичність повністю нівелюють цю особливість. Більш ранні моделі сапфірових брекет-систем мали один істотний недолік: через особливості структури на поверхні брекетів досить швидко накопичувався темний наліт, але сучасні сапфірові моделі позбавлені цього недоліку. По суті, єдиний мінус сапфірових систем – висока вартість, що пояснюється найвищою якістю матеріалу виготовлення та складністю технологічного процесу.

Останнім часом з’явилися композитні матеріали – із сапфіровою прозорістю, але підвищеною міцністю за рахунок додавання полімеру. Щоправда, вони також не належать до розряду дешевих варіантів.

Стандартний термін лікування сапфіровими брекетами становить близько року-півтора. Тривалість лікування може змінюватись у залежності від індивідуальних особливостей пацієнта.

Сапфірові брекети: ціна та варіанти встановлення

Брекетом називають саму пластинку, що наклеюється на зуб. Але, говорячи про вартість, зазвичай мають на увазі всю конструкцію цілком, плюс оплату роботи спеціаліста. Ці складові можуть суттєво змінювати підсумкову вартість. Ще один важливий фактор – виробник. Як і в інших галузях, тут є визнані лідери, популярні у всьому світі, але з дорожчими моделями.

Звертайте увагу і на тип фіксації. Брекет-система (сапфірова або будь-яка інша) фіксується до металевої дуги лігатурним або безлігатурним способом. Другий варіант – дорожчий. Сама дуга може маскуватися за рахунок матової поверхні чи білого покриття. Ці моменти також збільшують вартість. Звертайте увагу і на тривалість періоду корекції з тією чи іншою моделлю брекетів – чим він коротший, тим менше візитів до стоматолога, які також коштують грошей. Зазвичай більш тендітні брекети (сапфірові) помітно збільшують термін лікування.

За підсумками першого візиту до ортодонту можна буде дізнатися про приблизну вартість. Тривалість лікування та деякі інші параметри розраховуються за результатами аналізу тривимірної моделі щелепи, а для цього потрібно зробити правильну діагностику та відсканувати її відбитки.

Інші статті