65. Самолігуючі брекети

Основне завдання будь-якого медичного втручання – досягнення позитивного клінічного ефекту за відсутності негативного впливу на людський організм.

Цей принцип працює у стоматології так само, як і у будь-якій іншій галузі медицини. Зубощелепні аномалії та патології зубних рядів – найпоширеніші ортодонтичні захворювання. Фахівці в галузі естетичної стоматології регулярно працюють над створенням максимально зручних у носінні та водночас ефективних методик корекції прикусу.

За типом кріплення металевої дуги до пластин виділяють два основні види брекетів – лігатурні та безлігатурні. Класичні системи брекетів – це досить масивні конструкції, за допомогою яких вирівнювання зубів досягається завдяки тиску ортодонтичної дуги, що кріпиться до брекетів еластичними лігатурами. Така конструкція є громіздкою, неестетичною, дискомфортною в експлуатації та додає складності при догляді за порожниною рота. Другий тип називають ще самолігуючим. У цьому випадку дуга входить у спеціальний паз у корпусі брекета і утримується за допомогою плоскої кришечки особливої ​​конструкції. Сучасні самолігуючі брекети не потребують вищезгаданих лігатур. Виділяють активне та пасивне самолігування. Пасивний варіант вважається щадним – менший тиск на зуби, за рахунок цього не стискається і не травмуються ясна. Пасивні самолігуючі брекети є найбільш прогресивними брекет-системами, оскільки поєднують надійність конструкції, високу результативність і дозволяють з високою точністю прогнозувати результат лікування. Поступово самолігуючі брекети витісняють застарілі лігатурні брекети.

Основні переваги самолігуючих брекет-систем

  • Зменшують кількість відвідувань стоматолога. Такі системи достатньо перевіряти лише один раз на 2–3 місяці.
  • Прискорюють корекцію положення зубів, у деяких випадках приблизно на 25%.
  • Завдяки залученню до лікувального процесу мускулатури язика, щік та губ, вирівнювання зубів досягається у кілька разів швидше, ніж при використанні лігатурних систем.
  • Відсутнє подразнення оточуючих структур порожнини рота.
  • Відсутність необхідності видалення зубів для виправлення прикусу навіть за найважчих патологій.
  • За рахунок відсутності лігатур на брекетах, доглядати такі системи набагато простіше. Спрощення гігієни ротової порожнини при використанні самолігуючих брекетів знижує ймовірність розвитку карієсу.
  • Самолігуючі брекети не мають додаткових гачків у своїй конструкції і займають мало місця у порожнині рота, завдяки чому їх власники швидше звикають до брекетів цього типу.
  • Швидка установка та зняття (час, необхідний для зміни дуги, становить лише 10-15 хвилин).
  • Відсутність травматизації та порушень кровопостачання завдяки використанню надмалих сил.
  • Більш привабливий зовнішній вигляд, у порівнянні з лігатурними брекетами.

І головне, самолігуючі брекети – єдині, які можна встановлювати при захворюваннях пародонту. Основний недолік цієї системи – складна конструкція, яка набагато дорожча за класичні варіанти. Висока ціна обумовлена ​​складнощами технологічного процесу виготовлення безлігатурних систем.

З чого роблять самолігуючі брекети?

Назва відноситься до типу кріплення дуги до пластин. При виготовленні самолігуючих брекет-систем використовуються абсолютно ті самі матеріали, що і при виготовленні традиційних брекетів. Як матеріал, може виступати і метал, і кераміка. Правда, такий тип кріплення вимагає високої міцності матеріалу, тобто можуть використовуватися тільки особливі, дрібнокристалічні сорти кераміки. Серед моделей є і зовсім прозорі (наприклад, Damon Clear) та лінгвальні (Incognito). Звісно, їхня вартість сильно відрізнятиметься. На керамічні самолігуючі брекети ціна приблизно в 1,5-2 рази вища, ніж на металеві.

Естетично та комфортно

За рахунок того, що на зовнішній поверхні брекетів відсутній сильно виступаючий замок, керамічні брекети, що самолігують, менше подразнюють слизову оболонку губ і щік. Вони тонші і менш помітні при погляді збоку. З урахуванням того, що відтінок кераміки можна підібрати в тон емалі зуба, конструкція загалом практично не буде кидатися у вічі. Оскільки тиск на зуби помітно нижчий, ніж у класичних лігатурних системах, відсутні незручність чи біль на етапі звикання та після процедур корекції брекетів. Одним словом, високотехнологічні брекети цієї системи повністю виправдовують високу вартість їх встановлення.

Таким чином, брекети, що самолігують, мають ряд безперечних переваг перед класичними і по праву вважаються найбільш перспективним методом корекції патологій прикусу.

Інші статті