33. Реставрація зубів за допомогою вінірів

Реставрацією зубів називають ряд стоматологічних маніпуляцій, які спрямовані на відновлення патологічно зміненого або пошкодженого зуба.

Дана процедура сьогодні є дуже популярною серед пацієнтів клінік, проте має дуже багато тонкощів і нюансів.

Якщо у вас потемніла емаль, з’явилася тріщина або інша деформація зуба, є необхідність змінити природну естетику посмішки - за допомогою реставрації можливо:

  • домогтися максимальної естетики;
  • провести реконструкцію поверхні — змінити просторову орієнтацію зуба;
  • відтворити правильну анатомічну форму.

Реставрація потрібна для відновлення анатомії зуба після каріозних пошкоджень, фізичних, механічних і пігментних деформацій. Для цього існує два основні методи реставрації: прямий і непрямий.

При прямому методі всі маніпуляції проводяться безпосередньо у роті пацієнта. Він полягає в пошаровому нанесенні таких матеріалів, як фотополімери або склополімери. Важливу роль відіграє майстерність лікаря-стоматолога, який виступає як художник.

При непрямому методі використовується технологія мікропротезування — для відновлення використовуються мікропротези, вкладки і накладки, які допомагають відтворити анатомію зуба, відновлюючи його функції і естетику. При проведенні реставрації підбирається не тільки естетична форма поверхонь зуба, але і колір та відтінок поверхні, що згодом стає непомітною.

Реставрація зубів за допомогою вінірів застосовується у таких випадках:

  • Дисколорит — зуби забарвлюються харчовими барвниками, змінюють колір у результаті травми або унаслідок лікування. Найчастіше забарвлення є результатом неправильного лікування кореневих каналів.
  • Діастема — щілина між передніми зубами, яка заважає чіткому вимовленню слів або приносить естетичний дискомфорт.
  • Нерівні зуби — використовуючи вініри або брекети, можна усунути невеликі викривлення зубного ряду.

Перший етап. Лікар обстежує ваші зуби і підбирає колір вінірів, що буде найбільш наближений до натурального. Від правильного вибору кольору залежить косметичний ефект майбутньої реставрації.

Другий етап. Залежно від форми встановлюваного вініра, лікар обпилює передню стінку зуба. З обпиляного зуба знімають відбиток, який відправляють в зуботехнічну лабораторію для створення керамічного прототипу. Поки керамічний вінір у нашій клініці Києва знаходиться в розробці, на оброблений зуб накладають тимчасовий замінник вініра - тимчасовий вінір з естетичної пластмаси.

Третій етап. На третьому етапі лікар приміряє вінір з воску і погоджує з пацієнтом форму і колір майбутнього вініра. Після цього протягом декількох днів виготовляється вінір.

Четвертий етап. Лікар фіксує вінір і закріплює його за допомогою спеціального клею.

Вініри потребують практично того ж догляду, що і ваші зуби. Досить дотримуватися гігієни, тобто чистити зуби два рази на день і уникати великих навантажень на зуби. Якщо дотримуватися цих простих правил, вініри можуть прослужити більше десяти років.

Інші статті