63. Прозорі брекети

Один з основних атрибутів сучасної успішної людини – гарна посмішка та рівні зуби. На жаль, існує чимала кількість різних зубощелепних аномалій і патологій прикусу, які приносять не тільки естетичний дискомфорт, але й є серйозною проблемою для здоров’я, яка потребує медичного втручання.

З метою корекції аномалій прикусу сьогодні широко застосовуються знімні та незнімні ортодонтичні брекет-системи. Брекети поділяються на кілька груп залежно від матеріалу виготовлення, наявності чи відсутності лігатур, місця кріплення. Безумовно, незалежно від різновиду, брекети завдають тих чи інших незручностей у процесі експлуатації. Однак досить часто пацієнти скаржаться на психологічний дискомфорт, який виникає при носінні зовнішніх (вестибулярних) брекетів.

Вирішити естетичні питання у період корекції прикусу допоможуть прозорі брекети, які мають ряд переваг. Є кілька видів таких конструкцій – вони різняться за матеріалом та вартістю. Зверніть увагу: прозорими будуть лише пластинки брекетів, які приклеюються до зубів. Дротова дуга, що скріплює їх у єдину систему, помітна досить добре. Для маскування її поверхню фарбують у білий колір або роблять матовою.

З чого роблять прозорі та напівпрозорі брекети?

Є три основні типи відповідних матеріалів. Від вибору залежить не лише вартість брекет-системи, а й тривалість її служби, міцність, швидкість корекції прикусу та інші важливі показники. Необхідно розуміти, що підібрати найбільш доцільний метод лікування аномалій прикусу може лише кваліфікований лікар-стоматолог.

Скоби/замки брекетів, проникні для світлових променів, роблять з:

- сапфіру;

- кераміки;

- пластику.

Основні особливості керамічних брекетів

Керамічні брекет-системи є ефективним методом лікування патології прикусу та нерівностей зубних рядів. Після встановлення керамічних виробів ви отримуєте наступні переваги: ​​естетичність (системи брекетів будуть практично непомітні для оточуючих вас людей), гіпоалергенність (ймовірність виникнення алергічних реакцій та подразнення слизових оболонок мінімальна), довговічність і надійність (брекети щільно прилягають до зубів завдяки використанню спеціального клею). З недоліків можна відзначити відносно високу вартість порівняно з металевими брекетами, а також триваліший, ніж у металевих систем, термін носіння.

Основні особливості прозорих сапфірових брекетів

Виробництво сапфірових брекетів – надзвичайно трудомісткий технологічний процес. Унікальна структура кристалів та технологія виготовлення забезпечує абсолютну прозорість та створює ефект блиску зубів. Матеріал дуже міцний, завдяки чому такі брекети вкрай стійкі до різних механічних навантажень. Сучасні сапфірові брекет-системи відрізняються невеликим терміном адаптації, не викликають подразнення слизових оболонок та не провокують виникнення мовних дефектів. Основні недоліки – висока вартість та необхідність ретельного та дбайливого догляду.

Оптимальною за співвідношенням ціни, довговічності та функціональності вважається кераміка. Щоправда, керамічні брекети прозорі далеко не завжди – популярні напівпрозорі моделі, колір яких відповідає кольору зубної емалі.

Альтернативні варіанти лікування зубощелепних аномалій

Сьогодні виробниками запропоновано багато ортопедичних конструкцій для вирівнювання зубів. Одним із найефективніших аналогів брекетів є стоматологічна капа (елайнер). Це знімна система, яка виготовляється після зняття відбитку, що забезпечує ідеальне прилягання конструкції до поверхні зубів. Основні переваги кап — прозорість, можливість знімання будь-якої миті при необхідності, повна відсутність дискомфорту при експлуатації. Елайнери ефективні лише за незначних аномалій прикусу; серйозні патології вимагають застосування брекетів чи хірургічного втручання.

Прозорі брекети: ціна та особливості

Найдорожчими є варіанти із сапфіру. Натомість і показники заломлення світла у них найкращі. Залежно від моделі і виробника вони можуть бути зовсім непомітними або яскраво блискучими на яскравому сонці. Крім самої пластинки, важливі елементи конструкції – замочки та лігатури, які кріплять брекет на металевій дузі. Вони непрозорі і добре помітні, тому якщо необхідні дійсно малопомітні брекети, краще віддати перевагу безлігатурним моделям.

На другому місці за вартістю (і на першому за популярністю) знаходяться керамічні пластини. Найдешевші із перерахованої трійки – пластикові брекети. Цей матеріал дозволяє зробити пластинку і прозорою, і кольоровою, що часто використовується у брекетах для молоді. У цьому випадку конструкція виглядає як стильний аксесуар і не потребує маскування. Про те, скільки коштує встановлення кожної конкретної системи брекетів, ви можете дізнатися на сайті у відповідному розділі.

Догляд за брекетами

Усі три перераховані види відрізняються не надто високою міцністю, особливо у порівнянні з металами. Пластини слід берегти від ударів (актуально для спортсменів), перепадів температури. На період корекції краще відмовитись від твердої їжі, яку доводиться гризти (сухарі, горіхи, козинаки). Прозорий пластик згодом не тільки мутніє, а й забарвлюється через пористу поверхню, яка досить легко вбирає пігменти, що містяться в їжі та напоях (вино, соки, кава тощо).

Інші статті