78. Протезування передніх зубів

Втрата та пошкодження передніх зубів особливо відчутні з естетичної точки зору. Тому в стоматології розроблено низку методик, які дозволяють у мінімальні терміни відновити чи створити гарну посмішку.

Варіанти відновлення можна розділити на дві великі групи: протезування переднього зуба за повної його відсутності або реставрація сильно пошкодженого «рідного». Вибір того чи іншого варіанта залежить від ступеня та обсягу пошкодження зубної тканини, а також від фінансових можливостей пацієнта. Остаточне рішення щодо вибору того чи іншого методу лікування, зобов’язаний приймати лікар-стоматолог.

Варіанти відновлення передніх зубів

Реставрація зуба, як і його протезування, передбачає можливість застосування кількох методик. Якщо потрібно виправити форму або колір, можна обирати з основних методів:

  • вініри
  • коронки

Вініри

Вініри – непрозорі, дуже міцні порцелянові пластинки, які повторюють (або відтворюють) форму передньої поверхні зуба. У стоматології використовуються дуже тонкі пластинки (товщина зазвичай становить не більше 0,5-0,6 мм), які застосовують як для корекції форми, кольору і цілісності зубів, так і для механічного захисту тканини зуба. Вони кріпляться за допомогою спеціального цементу на заздалегідь підготовленій, обпиляній поверхні зубів (при деяких захворюваннях, наприклад мікродентії або стертості зубної тканини, попереднє обпилювання зубів не потрібне). Історія виникнення вінірів пов’язана з ім’ям Чарльза Пінкуса, який виготовляв їх для голівудських акторів на період зйомок. Сьогодні вініри – це найпростіший спосіб отримання «голівудської» посмішки. Вініри здатні вирішити безліч естетичних проблем, пов’язаних з формою та кольором зубів, проте за наявності карієсу та множинних пломб протипоказані до застосування. Серед основних переваг застосування вінірів варто відзначити швидкість виготовлення (найчастіше при першому відвідуванні стоматолога), надійність та довговічність, а також помітне покращення зовнішнього вигляду зубів після їх встановлення. Основний недолік вінірів – незворотність обпилювання зубів та пошкодження емалі при встановленні вінірів, а також необхідність реставрації зубів у разі їх зняття.

Коронки

Зубна коронка є ортопедичною конструкцією (протез), яка покриває частину зуба і служить для заміщення пошкодженої або відсутньої ділянки тканини зуба. Коронки допоможуть відтворити навіть сильно зруйнований зуб, а також змінити форму та положення зуба. Вони закривають основу з усіх боків, але також вимагають значного обпилювання (так забезпечується щільне прилягання коронки до тканин зуба і унеможливлюється проникнення під неї їжі або рідини). У процесі виготовлення коронок можуть використовуватись металеві (золото, титан), металокерамічні та неметалічні (діоксид цирконію, кераміка, пластмаса) матеріали. Даний вид протезування застосовується при значних руйнуваннях тканини зуба, аномаліях форми та положення зубів, великих переломах щелеп, корекції естетичних дефектів.

Протезування передніх зубів після їх видалення

У такому разі існує 2 варіанти:

  • встановити імплантат замість відсутнього зуба;
  • встановити міст чи мостоподібну конструкцію з фіксацією на сусідніх зубах.

Вибір другого варіанту протезування зубів передбачає обпилювання (препарування) здорових тканин сусідніх зубів для фіксації майбутньої мостоподібної конструкції.

Імплантація дозволяє замінити втрачений зуб штучним. Опорою, у такому, разі служить титановий штифт, який вживлюється у кістку. До його поверхні фіксується коронка з чистої кераміки, металокераміки або інших матеріалів. Найчастіше для передніх зубів використовують методику одномоментного протезування за один раз – одразу після видалення встановлюють титановий штифт (імплантат) і на ньому фіксують зубну коронку. Цей експрес-варіант імплантації з протезуванням має низку важливих особливостей і можливий не завжди, але безумовно ідеальний з косметичної точки зору.

Якщо протезування зубів шляхом імплантації неможливе, використовують мостоподібні конструкції: штучні зуби фіксуються до металевого або цільнокерамічного каркаса, що спирається на зуби по обидва боки дефекту. Істотний мінус даної методики протезування – необхідність обпиляти здорові зуби, щоб одягнути на них коронки, до яких і кріпитиметься опора конструкції. Існують і інші варіанти знімних або частково знімних зубних протезів.

Якщо вам потрібна професійна консультація та рекомендація, приходьте до нас у гості! Фахівці нашої клініки в мінімальний термін підберуть для вас оптимальний метод протезування зубів.

Інші статті