13. Основні помилки при щоденній гігієні зубів

Якісна гігієна зубів перешкоджає запальним процесам у роті і виконує естетичну функцію, забезпечуючи зубам красу, блиск і роблячи посмішку привабливою.

Розглянемо найпоширеніші помилки, що допускаються при гігієні порожнини рота.

Швидкість чищення зубів

Для повноцінного догляду за ротовою порожниною і зубами необхідно витрачати на чищення зубів не менше ніж 2-3 хвилини, проте часто люди приділяють чищенню не більше однієї хвилини. За цей час неможливо повністю видалити зубний наліт і дістатися до найпроблемніших ділянок у порожнині рота.

Неправильна техніка чищення зубів

Можна витрачати на чищення зубів і 5 хвилин, і навіть 10, але при неправильній техніці бажаний ефект все одно не буде досягнутий. Правильний метод нагадує підмітання — саме така техніка дозволяє домогтися ретельного очищення і забезпечує належний догляд за зубами.

kak-shistit

Верхню щелепу треба чистити від верху до низу, нижню ж — навпаки. Тільки так залишки їжі і наліт будуть добре вичищатися, а ризик утворення зубного каменю буде зведений до мінімуму. При цьому все ж таки потрібно відвідувати стоматолога з метою видалення каменю. Ця профілактика є обов’язковою і допомагає діагностувати хвороби на ранніх стадіях, коли лікування буде найбільш безпечним і ефективним.

Чистити потрібно не тільки зуби і ясна, але і язик — на ньому теж утворюються мікроби. Також важливо використовувати ополіскувач для порожнини рота, який підбере стоматолог. Для максимального впливу всіх компонентів ополаскувачів їх необхідно використовувати після чищення зубів, тому що активні речовини краще проникають в очищену від нальоту поверхню.

Заміна чищення зубів полосканням і жувальною гумкою

Полоскання, навіть фторове, не видаляє зубний наліт і камінь, а є додатковим засобом гігієни порожнини рота. Надлишок фтору теж не піде зубам на користь.

Що стосується жувальної гумки, то вона теж всього лише додатковий засіб, який допомагає підтримувати гігієнічний стан порожнини рота на прийнятному, але не на необхідному рівні. Цей профілактичний метод слід застосовувати лише тоді, коли повноцінна чиста зубів недоступна. Жувати гумку після їжі можна не більше десяти хвилин — це допоможе видалити залишки їжі і допоможе шлунку в перетравленні їжі. Жувати занадто довго не слід — це може призвести до гастриту.

Неправильний вибір щітки

shutterstock_257979776

Багато хто вважає, що щітка повинна бути виготовлена ​​з натуральних матеріалів. Однак якісну гігієну зубів краще забезпечить якраз синтетична зубна щітка. На натуральних матеріалах залишиться більше хвороботворної мікрофлори, яка потім потрапить у рот і в разі ослабленого імунітету або наявності схильності до карієсу викличе серйозні проблеми. Мікрофлора при митті щітки видаляється далеко не повністю. Натуральні матеріали, краї яких обробити складніше, ніж синтетичні, часто виявляються більш грубими і подразнюють ясна.

Тепер про розміри щітки. Велика щітка — не означає хороша. Щіткою великих розмірів складніше управляти і дістатися нею до дальніх частин рота непросто. Ідеальний розмір щітки повинен відповідати величині 2 зубів.

При догляді за щіткою також часто допускаються помилки. Обдавати її окропом — абсолютно неправильно: після такої процедури її можна сміливо викидати у смітник. Синтетичну щітку потрібно промивати теплою водою і тримати в склянці голівкою догори. Склянка для щітки повинна бути сухою. Використовувати одну щітку можна не більше 3 місяців.

Використання надлишкової кількості зубної пасти

Чистить зуби не паста, а зубна щітка. Необхідна кількість використовуваної зубної пасти повинна бути розміром з горошину. Це не означає, що можна використовувати дешеві пасти від сумнівних виробників — цей засіб для догляду за порожниною рота має бути схвалений організаціями охорони здоров’я та містити всі необхідні інгредієнти.

Своєчасна, якісна і, що дуже важливо, щоденна гігієна порожнини рота і своєчасна професійна чистка зубів у стоматолога дає можливість зберегти здорові ясна і зуби. Дотримання простих і нескладних правил профілактики дозволяє значно економити бюджет, адже лікування запущених захворювань вимагає значних витрат.

Інші статті