70. Одноетапна імплантація зубів

Для людей, робота яких пов’язана зі спілкуванням, дуже важливо зберігати гарну посмішку. Втрата зуба в «зоні посмішки» створює не лише функціональні незручності, а й змушує людину комплексувати.

На щастя, сьогодні ця проблема вирішується дуже швидко завдяки такій унікальній методиці, як одноетапна імплантація зубів.

Потрапивши до кабінету стоматолога, ви можете почути й інші назви даної операції: вам може бути запропонована миттєва, експрес або одномоментна імплантація, що, по суті, означає те саме. Метод базальної імплантації, що передбачає використання імплантатів особливої ​​форми, також дозволяє встановити штучні зуби в короткі терміни — буквально за один візит до лікаря.

Сама собою імплантація – це процедура вживлення у щелепу металевого штифта, який виконуватиме роль кореня для штучного зуба. Терміни роботи у кожному конкретному випадку залежать не стільки від лікаря, скільки від конкретного стану організму – швидкості, з якою метал міцно обросте кістковою тканиною. Зазвичай це займає кілька місяців, а імплантація поділяється на три етапи:

  • вживлення штучного кореня (як правило, з чистого титану);
  • формування здорових ясен навколо майбутнього зуба;
  • фіксація коронки зуба.

При класичному підході пацієнту доводиться налаштуватися на тривалий період лікування: період виконання усіх перерахованих етапів може затягнутися до півроку, а іноді ще довше.

Але існує і одноетапна імплантація, коли корінь і коронка будуть встановлені в один день.

Як відбувається імплантація в один етап:

  • Після щадного видалення зуба залишається лунка.
  • У неї вкручується і фіксується титановий штифт.
  • На верхню частину штифта за допомогою спеціального з’єднувача (абатменту) встановлюють зубну коронку.

Процедуру одномоментної імплантації називають безкровною, оскільки для вживлення штучного кореня не потрібне додаткове пошкодження ясен та прилеглих тканин.

Для порівняння – при класичній, двоетапній операції двічі виконується розріз ясен: спочатку для вкручування штучного кореня (імплантату), а пізніше – для встановлення у ложі спеціального елемента – формувача. Причому весь час, поки корінь зростатиметься з кісткою (нагадаємо, що йдеться про 2 – 6 місяців), доведеться миритися з відсутністю зуба (коронка встановлюється лише на другому етапі).

На даний момент існує кілька методів моментальної реставрації відсутніх зубів в один етап: класичний варіант, імплантація з моментальним навантаженням, базальне встановлення, міні-імплатнація.

Підготовка до імплантації

Встановлення імплантату – це невелика операція, тому перед її проведенням потрібна певна підготовка. Проте проходити комплексне обстеження та здавати величезну кількість аналізів не доведеться.

Під час візиту фахівець проводить огляд порожнини рота. При необхідності до діагностики підключається ортопед та/або ортодонт – щоб виявити всі можливі проблеми та патології. Остаточні висновки допомагають зробити рентгенографія та комп’ютерна томографія. Найчастіше цього виявляється достатньо, але іноді пацієнту можуть запропонувати пройти додаткове обстеження в інших фахівців.

Пацієнт повинен заздалегідь попередити лікаря про наявні захворювання (наприклад, якщо наявні гепатит, гормональні розлади, порушення обмінних процесів в організмі, цукровий діабет і т.д.). Як і у будь-яких інших випадках при встановленні імплантів є свої обмеження, про що буде сказано нижче.

Одноетапна імплантація зубів: головні переваги

У цьому випадку місце видаленого власного зуба зразу займає штучний. Однак він не одразу зможе витримувати такі ж навантаження, як власний зуб— для повного приживлення титанового кореня у кістці у середньому знадобиться 4-6 місяців. Але з погляду естетики цей метод дуже зручний: проміжок у зубному ряді закривається за одне відвідування лікаря. Процедура, зазвичай, займає близько години. Уявіть – у вас запланована важлива зустріч з партнером, публічна презентація, або, можливо, ви збираєтеся на побачення: у цих та інших випадках не доведеться соромитися зрадницької щілини у зубному ряді.

Завдяки експрес методу зменшується травматичність процедури, і як наслідок, коротшає реабілітаційний період. Організму не доводиться витрачати сили на загоєння рани, а приживлення (остеоінтеграція) титанового стрижня (штучного кореня) проходить швидше.

Ще один плюс, який забезпечують одноетапні процедури, — економія. За рахунок зменшення кількості візитів до лікаря, пацієнт виграє у ціні.

Це потрібно знати та враховувати

Після видалення зуба навантаження на цю ділянку кістки припиняється і починається її поступова демінералізація. У багатьох людей, у яких давно відсутні свої зуби, кістка з роками сильно зменшується. Такий процес називається атрофією. Тому стоматологічна імплантація є найбільш фізіологічно правильним методом відновлення та підтримки здоров’я усієї зубощелепної системи. Двоетапна імплантація (з відстроченим за часом етапом виготовлення постійної коронки) залишається більш прогнозованою методикою порівняно з одноетапною, яка проводиться переважно в естетично помітній зоні.

Одномоментна імплантація зубів: основні протипоказання та ризики

У цілому вони відрізняються від загальних протипоказань до імплантації. Операція не проводиться, якщо в організмі є гостре запалення (змінюється швидкість зсідання крові, що може стати причиною кровотечі), при деяких хворобах кісткової системи, діабеті та захворюваннях ендокринної системи. Не можна встановлювати штифт за один етап, якщо у видаленого зуба занадто широка і велика лунка, і штучний корінь не можна буде надійно закріпити.

Перед імплантацією обов’язково проводиться лікування захворювань пародонту, усунення вогнищ карієсу, при необхідності – реставрація пошкодженої поверхні зубів. Навіть при правильній підготовці та дотриманні рекомендацій лікаря приживлюваність імплантатів з негайним навантаженням не така висока, як з навантаженням після повної остеоінтеграції через кілька місяців (тобто виготовленням коронки після зрощення імплантату з кісткою).

Можливі ускладнення

За даними статистики, з 1000 встановлених імплантатів не приживаються не більше 20, а відсоток невдач – 0,5-2,5%. Відомі виробники зубних імплантатів мають більш точну статистику. При повторній імплантації успішність операції висока за умови, що проаналізовано усі фактори невдачі. Причиною проблеми можуть бути як індивідуальні особливості організму, такі помилка фахівця. Якщо ви плануєте зайнятися відновленням зубів у Харкові, звертайтесь до перевіреної клініки, де вам нададуть гарантії на виконану роботу.

Серед найпоширеніших ускладнень при імплантації зустрічаються:

  • біль;
  • набряклість;
  • кровоточивість ясен;
  • підвищення температури.

Всі ці симптоми можуть бути тимчасовою природною реакцією організму, але у будь-якому випадку рекомендується негайно відвідати лікаря.

Інші статті