60. Невидимі брекети

Маскування брекетів у період корекції прикусу дуже важливе, адже носити їх не знімаючи доведеться рік або й два.

Питання естетики нерідко бувають вирішальними як для підлітків, так і для дорослих людей. Тому дуже популярні, так звані, невидимі брекети.

Секрети невидимості зубних брекетів

Брекети, які фіксуються на зуби, маскуються двома основними способами:

  • їх виготовляють повністю прозорими, без замочків, отже вони майже непомітні на зубах;
  • їх фіксують на внутрішній поверхні зубів, тому брекети закриті зубним рядом.

Прозорі брекети

Говорячи про прозорі брекети, найчастіше мають на увазі брекети, виготовлені на основі кристалів сапфіру. Отже, сапфірові брекети, у залежності від технології виготовлення, можуть бути прозорими або напівпрозорими. З усіх існуючих різновидів саме сапфірові брекети є прозорими і непомітні навіть при близькому контакті. Сапфірові системи мають ряд переваг:

  • Перше та основне – це, звичайно ж, естетичність. Сапфірові брекети не забарвлюються і не жовтіють, а також надають зубам приємного блиску.
  • Комфорт. Сапфірові брекети не викликають подразнення слизової оболонки порожнини рота та не призводять до порушень дикції.
  • Гіпоалергенність. Створені на основі натуральних матеріалів, сапфірові брекети не провокують розвиток алергічних реакцій.

З недоліків варто виділити більш тривалий, ніж у класичних брекетів, термін носіння та підвищена вимога до дбайливого догляду. Також варто відзначити, що ціна сапфірових брекетів є досить високою. Тим не менш, сапфірові брекети є найдоступнішим варіантом непомітної корекції прикусу, оскільки їхня альтернатива (лінгвальні брекети) є ще дорожчою. Вкладаючи досить велику суму у придбання сапфірових брекетів, ви можете бути впевнені як у фізіологічному, так і у психологічному комфорті протягом усього періоду носіння. Крім цього, сапфірові брекети у клінічних дослідженнях демонструють високу результативність лікування.

Брекети з внутрішньою фіксацією

Цю категорію брекетів ще називають лінгвальними, внаслідок того, що вся конструкція розташовується на внутрішній поверхні зубів і ніби прилягає до язика. Одна з основних причин стрімкого зростання популярності лінгвальних брекетів – небажання людей носити громіздку конструкцію на зубах, яка, до того ж, помітна для оточуючих. Сьогодні саме лінгвальні брекети вважаються найбільш естетичним способом ортодонтичного лікування зубощелепних аномалій та патологій прикусу. Найчастіше їх роблять з металу, проте для їх виготовлення можуть використовуватися ті ж матеріали, що й для інших видів брекетів: кераміка, пластик, сапфір. Основні переваги лінгвальних брекетів:

  • Завдяки тому, що лінгвальні брекети фіксуються на внутрішній стороні зубів, лікарю-стоматологу набагато легше контролювати ефективність лікування та проводити його корекцію, візуально оцінювати ступінь вирівнювання зубів та їх розташування відносно інших структур порожнини рота, а також проводити планування поетапного переміщення зубів.
  • Повне усунення візуальної проблеми (ці брекети абсолютно непомітні для оточуючих).
  • На відміну від систем із зовнішньою фіксацією, лінгвальні брекети набагато рідше викликають ускладнення (не натирають слизову оболонку губ і щік, не провокують розвиток запальних захворювань порожнини рота – гінгівітів, пародонтитів).

Один із недоліків лінгвальних брекетів – зміна дикції (конструкція контактує з язиком і у перші дні може заважати під час розмови). Проте сучасні лінгвальні брекети відрізняються скороченим періодом адаптації, тому вже через 1-3 тижні організм повністю до них звикає. Єдиний істотний недолік лінгвальних брекетів – їхня висока вартість, але вона повністю виправдана зручністю носіння та результативністю лікування.

Встановленню лінгвальних брекетів, в обов’язковому порядку, передує підготовка, яка включає повну санацію порожнини рота, усунення вогнищ карієсу на зубах і запальних захворювань. На першому етапі встановлення проводиться 3D-знімок щелепи та відбиток, на основі яких виготовляється індивідуальна лінгвальна брекет-система. Далі брекети фіксуються на лінгвальній поверхні зубів. Сила тиску ортодонтичної дуги коригується протягом усього лікування. Тривалість носіння лінгвальних брекетів така сама, як і в класичних вестибулярних — 1-2 роки.

Особливості догляду за брекетами

Запорука успіху - здоровий стан порожнини рота. Очищувати від залишків їжі потрібно не лише зуби та проміжки між ними, а й усю конструкцію брекетів – місце кріплення до дуги кожного замка. Саме у цих куточках найчастіше залишаються волокна їжі. Для того, щоб догляд займав мінімум часу, найкраще купити спеціальні йоржики, а для лінгвальних брекетів – спеціальну щітку. Крім того, можна інтенсивно прополоскати рот водою або спеціальними розчинами, рекомендованими лікарем (не всі ополіскувачі безпечні!). Ще більш ефективний компактний пристрій для промивання брекетів – іригатор.

Якщо встановлені на поверхні зубів замки бректів з пластику, бажано дотримуватись рекомендацій щодо раціону продуктів харчування. Поверхня пластику легко забарвлюється, тому кава, соки, вина та інші подібні кольорові напої можуть помітно знизити прозорість усієї закріпленої на зубах брекет-системи.

Невидимі брекети: ціна та матеріали

Незалежно від того, який метод для маскування конструкції обрано, вона буде значно дорожчою за класичну. Якщо говорити про лінгвальні брекети, причиною їхньої високої ціни буде складність виготовлення та встановлення. Тому деякі виробники рекомендують використовувати виключно індивідуальні брекет-системи, наприклад Incognito, персонально виготовлені для конкретного клінічного випадку.

Моделі брекетів, що встановлюються на передню поверхню зуба, у лінії посмішки робляться прозорими. Серед матеріалів – штучні сапфіри, кераміка та високоякісний пластик. Додатково збільшує ціну спосіб кріплення до дуги – безлігатурні конструкції коштують дорожче. Якщо потрібні невидимі брекети, вартість та якість яких є оптимальними, зверніть увагу на керамічні мініатюрні брекети з ефектом хамелеону.

Інші статті