34. Навіщо потрібна професійна чистка зубів у стоматолога?

З часом навіть при самому ретельному чищенні зубів, утворюються зубні відкладення та зубний камінь.

Зубні відкладення бувають двох видів — м’які і тверді. І ті і інші потребують професійного чищення зубів у стоматолога.

Спочатку утворюється м’який наліт — зубна бляшка. Відбувається це в місцях, де поверхня не самоочищується при жуванні. Дрібні залишки їжі і бактерії склеюються, поступово зміцнюючись. Наліт твердне і перетворюється на зубний камінь. Тоді позбутися його допоможе лише професійна чистка зубів у стоматолога.

Зубний камінь може розповсюджуватися глибоко в ясеневий канал. Ясна починають кровоточити, відшаровуватися від зуба, а сам зуб — хитатися. Від цих страшних наслідків звичайного зубного каменю рятує лише професійна чистка зубів. Зубні відкладення накопичуються з багатьох причин - не тільки через погану гігієну порожнини рота. Якщо людина віддає перевагу тільки м’якій їжі, жує однією стороною щелепи або використовує неякісні щітки — результат проявиться дуже швидко.

Коли потрібно проводити професійну гігієну?

Згідно з рекомендаціями міжнародної асоціації стоматологів проходити професійну гігієну порожнини рота у стоматолога необхідно 1 раз на півроку, це дозволяє своєчасно попередити розвиток карієсу і його ускладнень на ранніх стадіях.

Якщо вам було проведено комплексне стоматологічне лікування, профілактичні огляди двічі на рік дозволять зберегти естетичні та функціональні результати на тривалий період часу.

Обов’язково рекомендовано відвідування лікаря-гігієніста до початку стоматологічного лікування. Чому? По-перше, проведення профілактичних процедур позитивно позначиться на стані ясен, а при постановці пломби це дуже важливий момент. По-друге, відсутність зубних відкладень дозволить стоматологу виявити карієс на більш ранній стадії. По-третє, після гігієнічної чистки зубів лікар більш точно зможе підібрати відтінок нової пломби і забезпечити прогнозованість подальшого лікування.

Професійна гігієна дозволяє запобігти, а також усунути:

  • запальні процеси в яснах;
  • неприємний запах з рота;
  • утворення карієсу;
  • розхитування зубів, яке призводить до їх випадіння.

Чистка у кабінеті стоматолога допоможе повернути зубам природно білий відтінок і гладкість. Крім того, без цієї процедури не обходиться подальше ортодонтичне лікуванням, імплантація і протезування, а також відбілювання зубів.

Як проводиться чистка зубів у стоматолога?

Чищення зубів у стоматолога (професійна гігієна) складається з низки послідовних процедур, спрямованих на профілактику та лікування захворювань усієї порожнини рота.

1. Огляд порожнини рота: лікар уважно оглядає всю порожнину рота (зуби, ясна, язик) і відповідає на питання, що цікавлять пацієнта.

2. Видалення (зняття) зубних відкладень: абсолютно безпечна і безболісна процедура. Для підготовки до неї проводиться зрошення порожнини рота розчинами антисептиків, а при необхідності використовується місцеве знеболення (анестезія) і тільки після цього проводиться безпосереднє видалення усіх видів зубних відкладень.

Перший етап — ультразвук

Ультразвуковий скейлер створює коливальні рухи і ефективно відокремлює зубний камінь від поверхні зуба, не пошкоджуючи при цьому емаль.

Другий етап — Air-Flow

Апарат Air-Flow видаляє зубний наліт за допомогою струменя аерозолю (суміш фторованої води і спеціального порошку), який подається на поверхню зуба. При цьому якісно очищуються не тільки видимі поверхні зубів, але і міжзубні проміжки. Також за допомогою Air-Flow проводиться оздоровчий гідромасаж ясен.

Третій етап — полірування поверхні зубів

Для полірування поверхні зубів після зняття нальоту і каменю, використовуються мініатюрні щіточки, гумові чашечки і спеціальні пасти. Результат — гладкі, блискучі зуби.

Четвертий етап — фторування зубів

Після очищення і полірування зуби покривають захисною фторовмістною плівкою (гель, лак). Це підвищує стійкість зубної емалі і є додатковою профілактикою карієсу.

Інші статті