11. Методи усунення діастеми (міжзубної щілини)

Причинами трем являються невідповідність між величиною зубів і розміром щелепи, відсутність зубів та неправильне положення деяких зубів.

Якщо треми між зубами є при правильному співвідношенні зубних рядів, лікування зазвичай не проводять або вдаються до протезування. Якщо треми спостерігаються при верхній і нижній прогнатії, відкритому прикусі — лікування основної аномалії усуває їх.

Діастемою називають проміжок між центральними різцями розміром від 1 до 6 мм і більше, що спостерігається частіше на верхній і рідше на нижній щелепі. Вона порушує зовнішній вигляд, а іноді і вимову пацієнта.

41530

Часто діастема супроводжується сильно розвиненою вуздечкою верхньої губи, що прикріплюється до гребеня альвеолярної частини, де вона з’єднується з різцьовим сосочком. Корені верхніх центральних різців бувають вкриті достатньої товщини кісткою або чітко окреслюються (ніби відокремлені один від одного), утворюючи борозенку між собою, в яку вплітається вуздечка верхньої губи.

Лікування діастеми і закріплення результатів пов’язано зі значними труднощами, тому що простір між центральними різцями заповнений не тільки кістковою, але і сполучною тканиною сильно розвиненої вуздечки верхньої губи. При переміщенні зубів сполучна тканина стискається, але не перебудовується і після зняття апаратури зуби повертаються на колишнє місце. Зближення зубів призводить також до здавлення слизової оболонки ясен, яка після лікування розправляється і викликає рецидив аномалії.

Діастема може бути справжня й хибна. Хибна діастема — це щілина між молочними зубами у дітей. Після того, як виростають постійні різці та ікла, проміжки між ними зникають самі собою. Якщо цього не відбувається, можна говорити про справжню діастему.

Існує і інша умовна класифікація діастем: корпусне зміщення через надкомплектні зуби та латеральне відхилення коронки. Корені різців та ікл на належних місцях, проте, при цьому вони криві. Причиною може бути вроджена аномалія або надкомплектні зуби.

Перш ніж зважитися на лікування діастеми, потрібно, все ж подумати, чи дійсно проблема настільки серйозна. Будь-яке втручання може спричинити певні наслідки. Якщо щілина дуже маленька, можна вважати її особливістю, неповторністю і не поспішати усувати її.

130431

Але якщо спільно зі стоматологом було прийнято рішення усунути діастему, то ось основні методи лікування або маскування діастеми:

  • художня реставрація
  • косметична корекція
  • встановлення вінірів
  • застосування кап
  • встановлення брекетів

Перевага кап перед брекетами грунтується на тому, що перші можна знімати. Крім того, капи виглядають більш естетично, ніж брекети, за рахунок свого прозорого вигляду і спеціального гелю, що візуально робить посмішку білішою. Художня реставрація маскує діастему шляхом нанесення в декілька шарів композитного матеріалу, який закриває міжзубний проміжок з високим естетичним результатом.

Інші статті