64. Металеві брекети

Брекети (ортодонтичні конструкції) – це універсальний метод лікування аномалій прикусу та інших зубощелепних патологій.

Системи брекетів являють собою пластинки, виготовлені з різних матеріалів, та ортодонтичні дуги, які своїм запрограмованим тиском змушують зуби переміщуватися у їхнє правильне фізіологічне положення.

Метал – це найнадійніший матеріал для брекетів, недорогий та безпечний. Металеві брекети – найстаріша і найкласичніша система, що використовується для корекції прикусу. Їхня популярність серед населення досі підтримується завдяки низькій ціні та високій результативності лікування. У їхньому виготовленні використовуються як залізні брекети (медична нержавіюча сталь), так і інертні дорогоцінні метали або сплави (титан, нікель). Хороший варіант для пацієнтів, схильних до алергічних реакцій – використання брекетів, виготовлених із золота. Спочатку брекети були саме металевими – кераміка, композитні та сапфірові моделі були розроблені набагато пізніше.

Різновиди металевих брекетів

Крім відмінностей у матеріалі, що використовується для виготовлення брекетів, металеві брекети можуть відрізнятися за локалізацією. Системи брекетів можуть фіксуватися на зовнішній поверхні зубів (такі брекети називаються вестибулярними) або внутрішній поверхні (лінгвальні брекети). Лінгвальні системи повністю вирішують проблему помітності брекетів для оточуючих. Крім цього, металеві брекети можуть бути лігатурними та безлігатурними. Металеві лігатурні брекети вимагають наявності спеціальних еластичних лігатур для кріплення ортодонтичної дуги в пазах брекетів. Такі брекети є устарівшими і сьогодні практично не використовуються в стоматології. Вони вимагають частих відвідувань лікаря, а також відрізняються збільшеним терміном лікування та слабкою результативністю.

Металеві брекети: переваги та недоліки

  • Головний плюс матеріалу – відносно низька вартість. Цей показник залежить і від виробника брекетів.
  • Важлива особливість – максимальна міцність металевих пластин. Ці показники повністю компенсуються появою нового покоління досконалих мініатюрних брекетів.
  • Найкоротший, у порівнянні з іншими моделями брекетів, термін лікування (корекції прикусу). Мабуть, це основна перевага металевих брекетів перед іншими традиційними брекет-системами. Завдяки дуже низькій силі тертя між пазами у брекетах та ортодонтичною дугою вирівнювання зубів досягається у більш короткі терміни, ніж при використанні керамічних, пластикових або сапфірових брекетів.

Основний мінус – не надто естетичний вигляд. Щоправда, це стосується лише вестибулярних (зовнішніх) брекетів. Моделі, розраховані на встановлення на внутрішній поверхні зуба, теж зазвичай виготовляються з металу, але до них естетичних вимог майже немає. Однак металеві брекети не позбавлені інших недоліків. При використанні металевих сплавів середньої або низької якості брекети можуть зазнавати корозії та деформації, що, у свою чергу, може призвести до пошкодження тканин зуба. Тому при встановленні брекетів слід застосовувати тільки високоякісні метали та їх сплави.

Металева брекет-система: особливості догляду

За зовнішніми (вестибулярними) брекетами доглядати набагато простіше. Щоправда, робити це потрібно частіше та уважніше – у таких конструкціях нерідко застрягають шматочки їжі, і на зовнішній стороні зуба це буде дуже помітно. Схема догляду звичайна: чищення після їжі, періодичне промивання за допомогою іригаторів або полоскання порожнини рота. Для чищення розроблені спеціальні щітки та йоржики, які допомагають швидко обробити простір між металевою дугою та поверхнею зуба.

Металеві брекети: ціна встановлення, частота корекції

Якщо матеріал вважається найдешевшим з усіх, які використовуються для створення брекетів, то вартість встановлення приблизно однакова як у випадку з металом, так і при встановленні сапфірових моделей. Пластинки до зубів фіксуються спеціальним клеєм (адгезивом) – це робиться за допомогою спеціальних інструментів та фотополімерних матеріалів. Вартість такого встановлення варіюється залежно від виробника брекет-систем, кваліфікації стоматолога та цінової політики конкретної клініки. Останній фактор повністю залежить від компетентності лікарів-стоматологів та їхньої професійної репутації.

Корекція металевих брекетів знадобиться приблизно раз на місяць. У цьому їхня відмінність від керамічних моделей, які можна перевіряти на працездатність у півтора-два рази рідше. Під час корекції стоматолог не тільки контролює цілісність пластин та замків, але й заново встановлює дріт, адже за кілька тижнів зуби встигають сильно зміститися; а також здійснюється повне очищення зубів.

Інші статті