66. Лінгвальні брекети

Класичним способом виправлення прикусу є використання систем брекетів. Це спеціальні незнімні ортодонтичні апарати, які дозволяють відносно безболісно, ​​без хірургічного втручання, усувати дефекти зубних рядів у пацієнтів різного віку.

Брекетами називають конструкцію, що складається з наступних елементів:

  • безпосередньо брекетів (для кожного зуба використовують окремий брекет, що має певний кут нахилу);
  • лігатур;
  • еластичних тяг;
  • кілець із замками;
  • ортодонтичних дуг.

Брекети (мініатюрні пластинки) приклеюють до кожного зуба за допомогою спеціальних стоматологічних клеїв-адгезивів, потім усі вони з’єднуються в єдину систему за допомогою лігатур, кілець та дуги.

Кожен елемент даної конструкції виконує певну функцію, проте основне завдання — виправлення прикусу, припадає на дугу. Після закріплення системи на зубах забезпечується повільна та акуратна корекція – дуга буквально тягне (переміщує) зуби у потрібне положення, і останні поступово стають на належне їм місце. Раз на 3-4 тижні проводиться підтягнення або заміна дуги на жорсткішу.

Залежно від особливостей прикусу та віку пацієнта час носіння системи може становити від 6-и місяців до 2-х років (у деяких випадках призначається використання конструкції до 3-х років).

У стоматологічних клініках Харкова вам запропонують кілька різновидів брекетів, що відрізняються за матеріалами, способом з’єднання основних елементів та вирішенням конкретної проблеми з прикусом. Багатьох пацієнтів цікавлять лінгвальні брекет-системи, які ще називають брекетами-невидимками. Що це таке?

Лінгвальна брекет система: основні особливості

Коригувальні скоби (брекети) можуть встановлюватися на передню поверхню зуба або на задню (внутрішню, лінгвальну) поверхню. Приховані моделі, під час встановлення яких використовують другий варіант фіксації, так і називають – лінгвальні брекети. Такий тип корекції вибирають у тому випадку, якщо потрібно повністю приховати брекети протягом усього періоду лікування. Будь-які матеріали, навіть прозорий сапфір, за певних умов буде видно, а при використанні лінгвальної техніки, брекет надійно закриті самими зубами.

Крім вже згаданої «невидимості», цей тип скоб/бректів має й інші істотні плюси:

  • вони не дряпають внутрішню поверхню губ та щік;
  • емаль внутрішньої поверхні зуба менш схильна до карієсу, і при цьому типі встановлення брекетів, ризик його розвитку помітно нижче;
  • така модель рекомендована музикантам під час гри на духових інструментах, спортсменам (за рахунок низької травматичності).

Щоправда, є й мінуси. Оскільки лінгвальні брекети контактують з язиком, на період звикання можливі зміни дикції. Крім того, цей вид брекетів дорогий, а тривалість лікування довша, ніж у інших типів брекетів.

Як і у випадку із зовнішніми системами, лінгвальні брекети бувають лігатурними та безлігатурними (самолігуючими). У першому випадку кожен окремий брекет кріпиться до дуги за допомогою лігатури. У другому випадку використовуються ковзні фіксатори.

Основні переваги самолігуючих аналогів – компактніші розміри та безперервна робота дуги без блокувань, завдяки чому відвідувати стоматолога потрібно рідше (один раз на 2–3 місяці, а не кожні 3–4 тижні, як у випадку з лігатурними брекетами). Однак вартість конструкції без лігатур обходиться дорожче.

Встановлення лінгвальних систем: кому підходить?

Рішення про застосування даної конструкції приймається разом з лікарем, який зобов’язаний розповісти про всі особливості системи та переконатися, що у пацієнта немає протипоказань чи обмежень.

Використання внутрішніх/лінгвальних брекетів є ефективним при лікуванні глибокого прикусу та корекції нерівностей зубного ряду (у тому числі при зміщенні та скупченості окремих зубів). Як правило, їх не встановлюють дітям, а також пацієнтам з дуже вузькою щелепою, оскільки через цю анатомічну особливість проведення маніпуляцій на внутрішній стороні зубного ряду помітно ускладнюється.

Пацієнту, який зупинив свій вибір на лінгвальних брекетах, потрібно бути готовим до тимчасового порушення дикції (шепелявості) та дискомфорту через внутрішні елементи конструкції. Перший час – у процесі звикання є ризик травмування язика. У більшості випадків адаптація триває 3-4 тижні, поки людина звикає і пристосовується до накладок на зубах. Слід зазначити, що після встановлення брекетів будь-якого типу, а також після кожної заміни дуги, пацієнт може відчувати болісні відчуття, що виникають внаслідок тиску системи.

Чутливим пацієнтам фахівці радять одночасно використовувати лінгвальну та вестибулярну (зовнішню) системи. На верхній зубний ряд встановлюються лінгвальні брекети, а на нижній зубний ряд — вестибулярну (на нижніх зубах навіть зовнішня конструкція буде малопомітною).

Як відбувається встановлення?

Будь-яка незнімна ортопедична конструкція встановлюється тільки після того, як усі зуби будуть просановані. Тому приготуйтеся до того, що спочатку доведеться запломбувати всі дірочки.

Щоб оцінити стан зубів, необхідно зробити рентгенівський знімок та діагностичні відбитки щелеп. По готовим відбиткам у лабораторії на індивідуальне замовлення виготовляються окремі брекети (замки) для кожного зуба. Потім у клініці проводиться фіксація готових пластинок та їх закріплення. Для отримання максимально точної конструкції використовуються найсучасніші комп’ютерні технології.

Догляд за брекетами лінгвального типу

Ефективність брекет-системи залежить від цілого ряду факторів, включаючи ступінь патології прикусу, майстерність лікаря, особливості самої конструкції та те, як пацієнт дотримується рекомендацій ортодонта. Щоб отримати бажаний результат, потрібно регулярно відвідувати спеціаліста для корекції системи та забезпечити відповідний догляд зубної конструкції.

У плані конструкції брекети схожі зі звичайними вестибулярними, тому і догляд за ними приблизно такий самий. Після прийому їжі потрібно щоразу чистити зуби або полоскати рот. Шматочки їжі, що застрягли в конструкції, непомітні (і це великий плюс у порівнянні з встановленням брекетів на передню поверхню), але можуть спровокувати розвиток карієсу.

Є кілька типів щіток, створених спеціально для догляду за зубами під час корекції прикусу за допомогою брекетів. Вони надійно очищують всі елементи конструкції, особливо у поєднанні з зубною ниткою. Допоможе і іригатор — промивання струменем води не тільки очистить порожнину рота, а й допоможе нормалізувати кислотно-лужний баланс.

При носінні брекетів існують певні обмеження в їжі. Зокрема, доведеться відмовитися від дуже твердих та липких продуктів (жувальна гумка, іриски тощо).

Лінгвальні брекети: ціна питання

Головною причиною, чому такі брекети використовуються не дуже часто, є їхня вартість. Закріплені на внутрішній стороні зубів, металеві пластинки обійдуться не набагато дешевше, ніж сапфірові із зовнішнім кріпленням. Крім того, лінгвальні брекети у Харкові помітно відрізнятимуться за ціною залежно від рівня виробника. Підібрати оптимальний за співвідношенням вартості та якості варіант допоможе консультація у висококваліфікованого досвідченого лікаря-ортодонта клініки «Німецька стоматологія».

Висока вартість систем лінгвального типу пояснюється як складністю самої конструкції, так й складністю маніпуляцій з нею. Забезпечити професійне та ефективне лікування за допомогою внутрішніх брекетів може лише лікар з дуже високою кваліфікацією. Ціна підвищується за рахунок витрат на систему, а також за рахунок часу, що витрачається на лабораторні підготовчі процедури (отримання відбитків – прототипу щелеп та зубів), встановлення та обслуговування. Часу на діагностику та виготовлення індивідуальної брекет-системи знадобиться значно більше у порівнянні з зовнішніми (вестибулярними) брекетами. Так, пацієнту доведеться запастися терпінням на 2–3 місяці, доки буде виготовлено конструкцію у той час, коли підготовка до встановлення готової лінгвальної системи займе кілька днів.

Інші статті