23. Лікування карієсу у дітей

Під час лікування зубів у дітей стоматолог повинен використовувати не лише спеціальні препарати та методики, а й забезпечити особливий психологічний підхід.

Також облаштовуються спеціальні стоматологічні кабінети для дітей — з картинками з улюблених казок на стінах, іграшками і телеекраном, на якому малюк зможе подивитись мультики під час лікування. Навіть стоматологічні установки можуть мати вигляд кумедних казкових звірів. Все це допомагає дитині подолати страх перед медичними маніпуляціями.

Особливості лікування карієсу у дітей

Карієс у дітей розвивається набагато швидше, ніж у дорослих, тому необхідно 2-3 рази на рік приводити дитину на профілактичний огляд до стоматолога. Ще одна відмінність полягає у тому, що на початкових стадіях, коли медичне втручання буде мінімальним, карієс візуально малопомітний і не викликає болю. Каріозні ділянки можна знайти лише при уважному огляді зуба. Якщо звернутися до лікаря на цьому етапі, лікування обійдеться без свердління, яке так лякає дітей та дорослих. Найчастіше використовують ремінералізацію – уражену ділянку обробляють розчинами з високим вмістом кальцію та фосфору, рекомендують відповідні зубні пасти. Емаль зміцнюється і каріозний процес зупиняється.

Щоб візити до стоматолога не лякали дитину, обирайте кваліфікованих спеціалістів та клініки з відповідним обладнанням.

Глибокий та середній карієс

Якщо каріозний процес вже розвинувся в зубі, необхідно буде встановити пломбу. Що цікаво, для малюка можна підібрати кольорову пломбу (наприклад, якщо пломбується один із задніх зубів, який не зіпсує посмішки). Склад цементу у таких пломбах ідентичний звичайному, але до нього додається безпечний для організму барвник потрібного кольору. Це допомагає перетворити лікування на гру, та усунути у дитини страх перед відвідуванням стоматолога.

При середньому і глибокому карієсі процес лікування зуба у дитини все ж таки вимагатиме очищення каріозної порожнини. Її проводять або вручну, або з мінімальним застосуванням бормашини на низьких обертах. Якщо використовується анестезія, ділянка для неї додатково знеболюється. В останні роки все більш популярним стає використання лазера замість бормашини – відсутня дратівлива вібрація, лікування проходить помітно швидше і не утворюються мікротріщинки у здорових тканинах.

Звертайтесь: ми підберемо індивідуальну методику лікування для кожного малюка! Адже наші діти мають бути здорові та щасливі!

Інші статті