73. Коронки на зуби

Здорові зуби за всіх часів вважалися ознакою міцного здоров’я. Вони забезпечують не лише гарну посмішку, а й нормальну роботу шлунково-кишкового тракту.

У процесі життєдіяльності ми стикаємося з великою кількістю факторів, які здатні порушити анатомічну цілісність зубів: нераціональне харчування, соматичні захворювання, травми, запальні захворювання порожнини рота.

І тут на допомогу приходять зубні коронки. Штучні коронки, власне, є зубними протезами, основне завдання яких – відновлення анатомічної цілісності та функціональної активності зубів. Коронки фіксуються за допомогою спеціального стоматологічного цементу. Крім безпосереднього зміцнення зуба, коронки чудово справляються з завданням зміни форми чи зовнішнього вигляду зуба.

Щоб приховати косметичні дефекти та захистити сильно пошкоджені тканини зуба, стоматологи рекомендують встановлювати зубні коронки. Встановлення коронки на зуб – один із найпоширеніших методів протезування (естетичного та функціонального відновлення природних структур зуба). Широкий вибір матеріалів – запорука того, що кожен знайде оптимальний варіант за вартістю та іншими характеристиками. Тепер пошкоджена природна коронка (правильніше – коронкова частина зуба), навіть переднього зуба, не потребує його видалення (якщо немає значних пошкоджень кореня зуба, тріщин, переломів).

Сьогодні представлено велику кількість різновидів зубних коронок. Вони класифікуються залежно від матеріалу, з якого виготовлені. Використовуються металеві, металокерамічні та безметалеві коронки. Металеві коронки на зуби (на основі золота або металевого сплаву) відійшли у небуття. Вони міцні, умовно довговічні, проте вкрай неестетичні і найчастіше викликають ускладнення, тому сьогодні застосовуються дуже рідко. Найбільш досконалими є безметалеві коронки, які позбавлені вище перерахованих недоліків. Останні максимально наближені за своїми характеристиками до природних зубних структур, які подарувала нам природа.

Скільки коштує поставити коронку?

Відповідь на це питання залежить від безлічі чинників. Насамперед від матеріалу. Коронки на зуб, ціна яких мінімальна, виготовляються з металу без керамічного покриття. Таких робіт ми принципово не виконуємо, оскільки вони не відповідають сучасним протоколам лікування. До того ж відомі виробники матеріалів для протезування зубів давно не займаються виготовленням матеріалів для такими робіт, оскільки довговічність, міцність та сумісність таких конструкцій під великим питанням (не кажучи вже про естетику).

Коронка, ціна якої буде оптимальною, покривається тонким шаром порцеляни. Це бюджетний варіант для жувальних зубів. Металокераміка виглядає більш природно, але каркас з металу не пропускає світлові промені, і якщо придивитися, заміну все ж таки можна буде розпізнати. Однак, якщо така робота буде виконана на високому професійному рівні, відрізнити штучний зуб від рідного буде дуже складно.

Наступні по фінансовій доступності –  керамічні зубні коронки , ціна яких приблизно вдвічі вища, ніж металокерамічні. При встановленні коронки на зуб зточується мінімальна кількість емалі, і у деяких випадках, вдається обійтися без депульпації зуба. Керамічні зубні коронки популярні під час протезування передніх зубів. Головний мінус – їх вартість. Міцність таких коронок поступається металокерамічним, проте при правильному плануванні та виборі технології виготовлення таких недоліків можна уникнути. З естетичної точки зору, цільнокерамічні коронки значно перевершують металокерамічні за критеріями природності та натуральності.

Цирконієва коронка на зуб : вартість та переваги

Діоксид цирконію сьогодні є найпрогресивнішим матеріалом для виготовлення зубних коронок і найчастіше використовується у сучасних стоматологічних клініках. Ця модель позбавлена ​​недоліків перерахованих вище рішень. Вартість коронки на зуб у цьому випадку буде високою, оскільки вона ідентична рідним зубам.

Основні переваги коронок з діоксиду цирконію, які повністю компенсують їхні недоліки у вартості:

  • Висока міцність та стійкість до утворення тріщин.
  • Естетичність. Відрізнити зубні конструкції від натуральних зубів зможуть лише фахівці-стоматологи під час детального огляду. Навіть при тісному контакті та в розмові зуби виглядатимуть однаково та природно.
  • На відміну від виробів з металу та металокераміки, коронки на основі діоксиду цирконію є гіпоалергенними, тому ймовірність виникнення алергічних реакцій при носінні зведена до мінімуму.
  • У порівнянні з металевими конструкціями, ці зубні коронки мають більш високу міцність, тому коронку можна зробити більш тонкою, завдяки чому поверхню сусідніх зубів практично не доведеться обточувати.
  • Цирконієва коронка дуже довговічна (термін служби коронки – від 10 років і більше).
  • Цирконієві коронки дуже легкі, тому адаптація пацієнта займає найкоротші терміни.
  • Необмежене застосування цирконієвих коронок (підходять як для передніх, так і для жувальних зубів).
  • Не викликають потемніння ясен і є цілком безпечними як для зубної тканини, так і для організму загалом.
  • Легкість та комфортність у носінні (відсутнє подразнення сусідніх структур).

Безметалеві коронки на зуби: відгуки власників та шанувальників

Існує думка, що порцелянові коронки на імпланти легко пошкоджуються. Це не зовсім так: якщо виріб створювався та встановлювався за всіма правилами, пошкодити його буде складно. Вибираючи таку коронку на зуб, ціну в Харкові вам назвуть чітко — повністю або поетапно. Остаточна вартість у "Німецькій стоматології" буде прозорою та незмінною. Це ключові принципи у нашій роботі. Тож, якщо ви плануєте поставити безметалеву коронку на зуб, ціна у "Німецькій стоматології" у Харкові буде прописана в спеціальній пропозиції для вас. Гарантія та термін служби будуть заздалегідь обумовлені, як і рекомендації щодо догляду за вашими новими зубами!

Інші статті