37. Коли потрібно виправляти неправильний прикус

Стоматологічна проблема, з якою часто стикаються діти, а вірніше, їх батьки та дитячі стоматологи-ортодонти — неправильний прикус і зуби, які криво ростуть.

Причини, що обумовлюють патологічне формування зубного ряду можуть бути різні.

Спадковість

Якщо хоча б у одного з батьків є порушення прикусу або неправильне розташування зубів у зубному ряду, то ймовірно, що і у дитини проявиться ця патологія.

Шкідливі звички дитини

Тривале смоктання пустушки або пальця заважає правильному формуванню прикусу.

Штучне вигодовування

При такій формі вигодовування м’язам лиця і щелеп немовляти не доводиться «працювати» в повну силу, а значить і розвиватися. Це, в свою чергу, гальмує правильний і всебічний розвиток скронево-нижньощелепного суглоба і кісток нижньої щелепи, що і веде до розвитку різних патологій прикусу.

Лікарі рекомендують починати виправляти патологічний прикус в 6-7-річному віці дитини. У цьому віці на лікування буде потрібно не так вже й багато часу. Крім того, «шестирічкам» психологічно легше перенести носіння брекетів, ніж підліткам, які критично сприймають свою зовнішність.

До недавнього часу вважалося, що брекети призначені тільки для школярів, а люди, які в дитинстві не пройшли ортодонтичного лікування, ставши дорослими, навіть і не думали про те, щоб вирівняти зуби. Сьогодні фахівці рекомендують відвідувати ортодонта всім і кожному, незалежно від того, скільки людині років.

Багато хто вважає, що привід для походу до стоматолога-ортодонта може бути тільки один — криві зуби. Насправді, причин звернутися до фахівця набагато більше. Про наявність зубощелепних деформацій свідчать не тільки естетичні, але і функціональні проблеми, такі як неправильне змикання зубів, дискомфорт під час пережовування їжі, асиметрія лиця. Також обов’язкове звернення до лікаря-ортодонта при наявності клиновидних дефектів, сколах, підвищеній стертості і захворюваннях ясен.

Людина не завжди може самостійно виявити у себе перераховані вище проблеми, тому кращим рішенням буде хоча б один раз відвідати стоматолога у профілактичних цілях. Крім того, якщо пацієнт з неправильним прикусом потребує протезування зубів, він повинен в обов’язковому порядку пройти ортодонтичне лікування перед встановленням ортопедичних конструкцій. В іншому випадку встановлена ​​коронка або імплантат довго не прослужать, що, в свою чергу, може негативно позначитися на здоров’ї в цілому.

Зубощелепні деформації також викликають неправильний розподіл навантаження на зуби, що призводить до підвищеної стертості зубів, можливого пошкодження коронок і мостів, а також до зносу скронево-нижньощелепного суглоба, відновлення якого потребує серйозного лікування. Крім функціональних змін зубощелепні аномалії провокують появу зморшок і інших змін в зовнішності.

Чи можна виправити прикус у дорослого і як це зробити?

На думку більшості фахівців, виправляти прикус найкраще до 15-ти років. Саме у цей період життя щелепна кістка знаходиться у стадії росту і вважається найбільш «піддатливою», що дозволяє виправити більшість зубощелепних аномалій в короткі терміни. Однак і в дорослому віці можливе активне і успішне ортодонтичне лікування, що дозволяє не тільки вирівняти зуби, але і досягти правильного їх змикання, забезпечивши тим самим подальше здорове функціонування всієї зубощелепної системи.

Інші статті