35. Коли і як правильно чистити зуби

Як відомо, зуби потрібно чистити двічі на день — вранці і ввечері, але, найчастіше, коли проводити ранкову гігієну порожнини рота — до або після сніданку, кожен вирішує для себе індивідуально, виходячи з власних уподобань.

Як же насправді краще для здоров’я зубів?

Отже, на користь того, що чистити зуби потрібно ДО сніданку, говорить наступне: за ніч у роті накопичується безліч бактерій. Вони продукують зубний наліт і служать джерелом неприємного запаху. Щоб результати життєдіяльності цих бактерій з ранковою кавою не потрапляли в організм, зуби треба чистити до сніданку.

На користь того, що зуби треба чистити ПІСЛЯ сніданку теж є аргументи. Після прийому їжі на зубах залишаються її частинки, які слугують прекрасним поживним середовищем для все тих же бактерій. Тому ранкову гігієну порожнини рота необхідно проводити після сніданку — ретельно вичистивши залишки їжі. Можна у такий спосіб позбутися і від результатів нічного скупчення бактерій.

Методи чищення зубів:

Розташувавши щітку під кутом 45 градусів до поверхні зуба, зробіть 10 рухів від ясен вниз, до ріжучого краю. Повторіть це на кожній дільниці, що складається з двох зубів. Саме так почистьте внутрішню поверхню жувальних зубів. Щоб почистити внутрішню поверхню передніх зубів, щітку тримайте перпендикулярно ріжучим краям і рухайте нею тільки вперед. Жувальну поверхню усіх зубів чистьте рухами спереду назад. У такому ж порядку почистьте зуби нижньої щелепи. Завершіть чистку масажем ясен. Для цього закрийте рот і робіть кругові рухи щіткою, охоплюючи зуби і ясна. Такий масаж протипоказаний, якщо у вас є вогнища запалень на яснах або слизовій оболонці порожнини рота.

Щадний метод чищення зубів

Розмістіть зубну щітку перпендикулярно поверхні зубів. Робіть вертикальні рухи у напрямку від ясен до ріжучого краю. Стуливши зуби, почистіть їх щічні поверхні рухами щітки вперед-назад. Відкрийте рот і так само почистьте зуби зсередини. Даний метод дозволяє уникнути пошкодження ясен.

Чищення зубів для здоров’я ясен

Стуліть зуби, розташуйте щітку перпендикулярно до щічної поверхні зубів і виконуйте кругові рухи. Відкрийте рот і почистьте круговими рухами внутрішні та жувальні поверхні зубів: спочатку на верхній, а потім на нижній щелепі. Даний метод можна застосовувати тільки тим, хто не має захворювань пародонту.

Весь процес чищення зубів повинен займати не менше 2-3 хвилин.

Правильна гігієна порожнини рота включає в себе не тільки чистку зубів, але і очищення поверхні язика. Адже на ньому, як і на поверхні зубів, накопичується безліч бактерій і утворюється наліт.

Важливо пам’ятати про те, що чистка зубів за допомогою зубної щітки повинна доповнюватися використанням спеціальних зубних ниток — флосів.

Інші статті