76. Керамічні коронки

Кераміка – найпопулярніший матеріал для виготовлення зубних коронок. Вона дозволяє створити штучний зуб, який на вигляд не буде відрізнятися від справжнього.

Керамічні коронки можна закріпити на опору металевого штифта з біологічно чистого титану, імплантованого в кістку, або на попередьо обпиляний зуб. Обпилювати верхній шар емалі потрібно для того, щоб зі встановленою коронкою зуб по товщині не відрізнявся від інших зубів.

Керамічна коронка: особливості та переваги

Найчастіше цей матеріал використовують там, де високі вимоги до естетики – у так званій зоні посмішки. Серед головних плюсів цільнокерамічних коронок, можливість залишити здоровий нерв у зубі, а отже, зуб залишиться живим і служитиме власнику набагато довше.

Оскільки фарфор пропускає промені світла так само, як природна емаль, зуби виглядатимуть повністю натуральними (на відміну від металокерамічних коронок). Щоправда, і вартість керамічної коронки дещо вища. Виділяють кілька основних видів таких зубних протезів, з різною ціною та можливостями.

Фарфорові коронки легші за металокерамічні і звикання до них проходить швидше. Матеріал чудово переноситься організмом і не викликає алергії. Керамічна коронка не подразнює прилягаючі до неї зсередини тканини зуба, і він тривалий час залишається здоровим та міцним.

Види керамічних коронок без металу

Виділяють три основні види таких конструкцій:

  • коронки з порцеляни;
  • з оксиду цирконію;
  • з оксиду цирконію, покритого кількома шарами порцеляни.

Найміцнішими вважаються цирконієві конструкції. Керамічна коронка, ціна якої перевищує металокераміку, по кишені не всім, тому у деяких випадках перевагу надають дешевшим моделям з чистої порцеляни.

У ціну входить не тільки сам матеріал, а й робота зі створення форми, яка точно підходить до інших зубів. Використовується технологія комп’ютерного моделювання, а виробництво здійснюється з урахуванням отриманої тривимірної моделі щелепи (як результат сканування відбитка). Для надання міцності майбутньому зубу або зубній конструкції створюється каркас з діоксиду цирконію, на який у кілька шарів наноситься фарфор. Якщо за запитом необхідні високоестетичні керамічні коронки, ціна, якість та довговічність яких наоптимальніші, краще звернути увагу на можливості та переваги натуральної порцеляни.

Кожен шар після нанесення піддається впливу високих температур та спеціальних режимів під час запікання. Після того, як порцелянова лазур досягає максимальної твердості, конструкція охолоджується і наноситься наступний шар до досягнення потрібної форми, розміру, кольору та прозорості.

Інші статті