68. Керамічні брекети

Проблеми з прикусом та нерівними зубами можна виправити за допомогою брекетів. Це універсальні системи, які допомагають реалізувати мрію про голівудську посмішку практично у будь-якому віці.

Незважаючи на ефективність цієї ортодонтичної конструкції, у неї є і мінуси: класична брекет-система, виготовлена ​​з металевих компонентів, надто помітна під час спілкування. Це засмучує як дітей, так і дорослих: перші можуть комплексувати через те, що їх дражнять однолітки, другі почуваються ніяково під час комунікації з колегами по роботі, клієнтами чи партнерами.

Для найвибагливіших пацієнтів розроблено керамічні системи брекетів, що є менш помітними для оточуючих. Сьогодні для дітей існує безліч кольорових нестандартних рішень, які допомагають створити свій унікальний образ і стиль.

Величезний плюс кераміки – можливість маскування наклеєних на зуби пластинок за рахунок точного вибору кольору. Тобто брекет просто зливається з емаллю зубів. Поступово колір може змінитися – в основному за рахунок барвників у їжі та напоях, нальоту на поверхні кераміки. Але при дотриманні рекомендацій лікаря керамічні брекети стануть найкращим варіантом у плані співвідношення ціни та якості.

За відгуками людей, які мали змогу порівняти відчуття при носінні конструкцій з металу та з кераміки, використання останніх дозволяє швидше та легше пройти етап звикання.

Корекція прикусу у дорослих та дітей

Як і в інших системах, до складу керамічних конструкцій входять такі компоненти:

  • коригувальні пластини на кожен зуб (якраз їх і називають брекетами);
  • дуга, що з’єднує ці пластини в одне ціле;
  • кріпильні елементи: залежно від того, яким способом відбувається кріплення окремих брекетів з дугою, відрізняють лігатурні та безлігатурні (самолігуючі) моделі.

Тільки правильно підібрана брекет-система (керамічна, з лігатурою або замком) допоможе відновити правильність розташування зубів і виправити викривлення щелепи.

Найчастіше брекети рекомендують дітям у ранньому дитячому віці, а дорослим – у будь-якому віці. Методика працює як з одним зубом, так і з кількома. Терміни лікування помітно різняться:

  • у найпростішому випадку у дитини на корекцію положення одного зуба необхідно від 2 до 3 місяців;
  • дорослий в аналогічному випадку витратить 4-5 місяців і більше – залежно від віку;
  • якщо зуби зсунуті сильно і зубощелепні деформації значні, потрібно до 2-3 років.

Які бувають системи з керамічними брекетами

Залежно від побажань пацієнта, його фінансових можливостей, а головне – залежно від стану ротової порожнини та ступеня проблеми у клініках Києва та Харкова готові запропонувати конструкції з:

  • Ціліснокерамічними пластинами — у них всі елементи виконані з кераміки, без будь-яких металевих замочків. Серед переваг такої моделі – чудовий візуальний ефект, серед мінусів – крихкість.
  • Комбіновані пластини, в яких один із елементів (замок, паз) виконаний з металу. Естетичні властивості таких аналогів поступаються попереднім моделям, але вони є надійнішими.

Особливості встановлення та носіння брекетів

Алгоритм встановлення систем з кераміки не відрізняється від процедури з класичними аналогами з металу. На першому етапі проводиться ретельний огляд та санація порожнини рота. Лікується карієс, видаляється зубний камінь тощо. Після цього проводиться підготовка, необхідна для створення індивідуальної системи коригування.

Встановлювати, коригувати та знімати брекети (керамічні, металеві чи інші) може лише фахівець. Для того щоб точно розрахувати параметри системи коригування, робиться відбиток щелепи, його сканують і створюють тривимірну комп’ютерну модель. Встановлюють брекет-системи точно відповідно до розрахунків.

Після встановлення потрібно раз на 1-2 місяці відвідувати стоматолога. Він коригує натяг металевої дротяної дуги та при необхідності чистить брекети. Після завершення етапу корекції потрібно носити фіксуючу капу — за часом приблизно стільки, скільки тривав етап виправлення прикусу. У більшості випадків фіксується утримуючий ретейнер (спеціальна дуга з тонкого дроту) з внутрішньої поверхні зубів для збереження отриманого результату лікування.

Ефективність використання брекетів, а також їх збереження (довговічність) багато у чому залежить від того, наскільки ретельно пацієнт дотримується правил догляду за системою. На час корекції краще відмовитися від деяких видів їжі (горіхи, насіння, іриски, їжа та напої з великою кількістю барвників) і не лінуватися щодня проводити гігієнічні процедури порожнини рота.

Що відчуває пацієнт після встановлення брекетів?

Спочатку пацієнту доведеться набратися терпіння.

З моменту встановлення системи на зуби відбувається несильний, але постійний тиск. Через це у порожнині рота відчувається дискомфорт, можлива і деяка болісність. Крім того, брекети, що виступають за рівень зубів, натирають чутливу слизову оболонку рота. Людям з низьким больовим порогом лікар може порекомендувати тимчасовий прийом знеболювальних засобів. Щоб полегшити стан, бажано спочатку віддати перевагу м’якій, подрібненій їжі. Стан дискомфорту зберігається недовго — зазвичай протягом 1 — 2 тижнів відбувається звикання і людина поступово перестає помічати наявність сторонньої конструкції.

Керамічні брекети: ціна та відгуки

Кераміка трохи дорожча за металеві конструкції, але виглядає набагато краще. За естетичними показниками вона практично не поступається сапфіровим моделям, але коштує дешевше. Щоправда, деякі безлігатурні брекети останнього покоління дозволяють завершити курс корекції трохи швидше — приблизно на 1-3 місяці. Це дає додаткову економію, адже кожен візит до стоматолога також буде платним.

Сьогодні виробники пропонують керамічні брекети, ціна яких є цілком доступною. Пацієнти, яким дуже важливий естетичний аспект, можуть замовити комплект з матовим або білим дротом, який практично непомітний на зубній емалі.

Інші статті