46. Імплантація зубів: як це робиться?

Не дивлячись на те, що імплантація зубів зараз є переважаючим методом відновлення зубного ряду, мало хто з пацієнтів вдавався у подробиці проведення даної стоматологічної маніпуляції.

Пацієнта більше цікавить результат, але розуміння нюансів процесу встановлення імплантату піде тільки на користь, адже успішність імплантації залежить і від пацієнта також.

Перед тим, як приступити безпосередньо до встановлення імплантату, спецталіст повинен вивчити конкретний клінічний випадок (індивідуально враховуючи всі особливості пацієнта), усунути всі протипоказання і переконатися, що імплантація все ж таки показана і буде ефективною у конкретному випадку. Існують протипоказання, які роблять дентальну імплантацію неможливою , але в більшості випадків дотримуючись рекомендацій лікаря можна усунути зі списку протипоказань безліч проблем.

Для успішності імплантації зубів також потрібно правильно підібрати вигляд та форму самого імплантату.

За формою конструкції виділяють такі види імплантатів: гвинтові, циліндричні, пластинкові, конічні, східчасті, кортикальні, трубчасті та інші.

Але вирішальним чинником є ​​вид імплантату:

Коренеподібні

Найбільш популярні імплантати. Мають форму ступінчастого циліндра з титану з різьбленням. Найбільш ефективні при достатньому обсязі кістки, але іноді перед процедурою необхідно вдаватися до синусліфтингу.

Пластинкові

Застосовуються, коли кістка настільки вузька, що встановлення коренеподібних імплантатів неможливе.

Комбіновані

Щось середнє між коренеподібним та пластинковим виглядом. У залежності від потреб можуть бути складної форми та великого розміру.

Субперіостальні

Підкісткові імплантати, що застосовуються при сильному стоншенні (резорбції) кісткової тканини щелепи.

Ендодонтично стабілізовані

Встановлюються у кістку через верхівку кореня зуба. Застосовуються коли є необхідність продовження та зміцнення стабільності кореня зуба.

Внутрішньослизові імплантати

Спеціальний вид імплантатів, який дає змогу обійтися без впровадження протезу в кісткову тканину. Використовуються переважно для стабілізації повних або часткових зубних протезів.

Після вибору виду та форми імплантату, наступає хірургічний етап встановлення імплантату. Хірург відшарувавши частину ясен, за допомогою фрез потрібного діаметру формує для імплантату заглиблення у кістковій тканині щелепи. Потім спеціальним ключем імплантат вкручується у кістку, після чого місце встановлення імплантату накривається клаптиком відшарованих ясен і накладаються шви. Далі, у залежності від типу навантаження (негайного або двоетапного), на імплантат буде встановлена ​​коронка - одразу або через 4-6 місяців.

Інші статті