48. Імплантація зубів: скільки років прослужать?

Імплантація зубів — найбільш якісна, довговічна та комфортна альтернатива знімним зубним конструкціям, яка своєю появою відкрила нову еру у галузі відновлення втрачених зубів.

Дентальна імплантологія налічує вже понад 50 років свого існування, і є підтверджені свідчення, що імплантати, встановлені ще наприкінці 60-х років, все ще успішно служать своїм власникам. Існують нюанси, які впливають на тривалість служби імплантатів, і це не завжди якість конструкцій та майстерність імплантолога, як заведено вважати.

На сьогодні хорошим результатом після встановлення імплантату вважається термін служби протезування від 5 до 10 років, проте він може бути скорочений і до 3 років. Базуючись на конкретній клінічній ситуації фахівець може сказати лише орієнтовний термін служби імплантату та встановленої конструкції на ньому – вашого нового зуба загалом.

На тривалість служби зубних імплантатів впливає правильно підібрана фахівцем форма імплантату, тип поверхні, методика виконання хірургічного етапу, і навіть правильність умов навантаження. Існують механічні властивості імплантату, які здатні продовжити термін служби: механічна міцність, якість титану, фізичні властивості титану, мікроструктура імплантату, міцність окремих складових штучного зуба та надійність їх сполук (наприклад абатменту).

Крім властивостей самого імплантату велике значення має догляд за ротовою порожниною — дотримання всіх рекомендацій щодо домашнього догляду і регулярне відвідування стоматолога. У ротовій порожнині існують потенційні осередки розвитку інфекцій, тому навіть якщо встановлений імплантат не викликає приводу для занепокоєння, відвідування фахівця двічі на рік та професійна гігієна у кабінеті стоматолога - обов’язкові.

Клінічні дослідження показали, що якісний, професійно підібраний та встановлений імплантат, а також дотримання всіх рекомендацій щодо гігієни може забезпечити службу імплантату протягом 25 років або навіть більше. Встановлені на імплантат конструкції, як і натуральні зуби, можуть зношуватися і ставати непридатними, але вони легко відновлюються.

Інші статті