44. Імплантація зубів: коли можна їсти?

Імплантація зубів передбачає хірургічний етап, який вимагає подальшого коригування звичного способу життя.

Особливу увагу слід приділити харчуванню. Наприклад, у перші два дні після імплантації потрібно відмовитися від кави, через її властивості підвищувати кров’яний тиск, що може викликати кровотечу. Також необхідно відмовитися від паління та алкогольних напоїв.

Одразу після завершення встановлення імплантату не можна вживати їжу протягом 2-х годин, а після закінчення цього часу бажано обмежити свій раціон теплими супами — м’якою та теплою їжею. Також потрібно уникати гострої їжі і намагатися пережовувати їжу тільки на протилежному боці від місця хірургічного втручання.

Потрібно звернути увагу, що при вживленні імплантату в кістку відбувається травмування кістки. Тому щоб прискорити процес відновлення та остеоінтеграції імплантату (приживлення), слід вживати кальцієвмісні продукти, такі як сир, сметана, йогурт та інші, а також забезпечувати організм усіма необхідними вітамінами та мікроелементами. Не можна вживати грубу їжу, таку як горіхи, сухарики, тверде м’ясо тощо.

При традиційному методі імплантації через тиждень, крім обмежень у їжі потрібно також все ще уникати фізичних навантажень; не перегріватися і не переохолоджуватися; при кашлі, чханні та продуванні носа не надувати щоки; не пити воду через трубочку, та своєчасно за обумовленою схемою відвідувати лікаря. При одноетапному  методі імплантації через тиждень вже встановлюється протез, і догляд зводиться до догляду за ним.

Після встановлення дентального імплантату, вся відповідальність за подальший догляд лягає на пацієнта, і навіть блискуче проведена операція може не призвести до бажаних результатів, якщо не дотримуватися рекомендацій щодо догляду після імплантації зубів. Дотримуватися вказівок лікаря важливо не тільки до припинення наслідків встановлення імплантату (набряк, період загоєння, зняття швів, припинення відчуття дискомфорту), а й після - весь потрібний термін.

Інші статті