62. Імплантація зубів: чи можна палити?

Здорова посмішка важлива для людини не лише з естетичної точки зору, а й для нормального самопочуття та функціонування всього організму.

У наш час багато пацієнтів обирає відновлення естетики та функціональності втрачених зубів за допомогою дентальної імплантації, але така повсякденна на сьогодні процедура, як встановлення зубних імплантатів, може опинитися під питанням, якщо людина палить.

Імплантація зубів, як і будь-яка медична процедура, вимагає попередньої консультації з фахівцем, який індивідуально для кожного пацієнта, роз’яснить усі переваги та недоліки обраної маніпуляції, а також, якщо це буде потрібно, запропонує можливі альтернативні рішення. Успішність імплантації залежить не тільки від майстерності та досвіду лікаря, який проводить встановлення імплантату, але й від пацієнта, який повинен відповідально дотримуватися усіх призначень та рекомендацій свого стоматолога, дотримуватись правил гігієни зубів після імплантації . Одна з них – відмова від паління.

Встановлення зубних імплантатів потребує хірургічного втручання, і щоб воно відбулося успішно і без небажаних наслідків, пацієнту необхідно відмовитись від паління як до процедури, так і після неї. Деякі фахівці відносять паління до списку протипоказань до імплантації зубів. Паління сприяє розвитку запальних процесів у порожнині рота, наслідком чого може бути відторгнення імплантату. Також, через порушення кровообігу, властивого курцям, дуже проблематично відбувається нарощування кісткової тканини, яка необхідна для надійної фіксації імплантату. Але якщо навіть імплантат приживеться, термін служби такого штучного зуба буде в рази меншим, ніж у людей, що не палять. Близько 30% імплантатів та зубних протезів потребують заміни вже через 5 років.

Згідно зі статистикою, під час імплантації зубів курці можуть зіткнутися з такими проблемами:

  • тривале загоєння швів;
  • тривале приживлення імплантатів;
  • високий ризик ускладнень після імплантації;
  • повільне збільшення кісткової тканини;
  • ненадійна фіксація імплантату;
  • відторгнення імплантату.

При проведенні імплантації причиною таких наслідків паління є підвищене утворення зубного нальоту в порожнині рота, а також смоли і гарячий дим, які постійно подразнюють слизову оболонку під час паління, що у сумі призводить до різних запалень і захворювань порожнини рота. Спожитий організмом нікотин є причиною спазму судин, уповільненого кровообігу та обмінних процесів, що також позначується на приживленні імплантату.

Стоматологи рекомендують кинути палити або скоротити до мінімуму кількість сигарет, що викурюються, хоча б за 2-3 тижні до процедури імплантації. Після встановлення зубного імплантату слід утриматися від паління на період не менше одного місяця.

Інші статті