25. Дитячий ортодонт

Активний період розвитку зубощелепної системи людини настає у ранньому дитячому віці – у 3–4 роки.

У цей момент бажано відвести дитину до дитячого ортодонта. Фахівець перевірить, як формується прикус, на ранніх стадіях виявить проблему (якщо такі є) і підкаже, як позбавлятися шкідливих звичок, які можуть не найкраще вплинути на стан зубів.

Причиною патологій прикусу найчастіше є шкідливі звички у дитинстві. Консультація у гарного дитячого ортодонта дозволить запобігти розвитку неправильного прикусу – це набагато простіше, ніж лікувати його надалі, місяцями не знімаючи брекети.

Спосіб годування, використання соски, ссання пальців, ротове дихання, спадкові фактори – все це впливає на формування зубощелепної системи. В одних дітей спостерігається вроджена відсутність деяких зубів, в інших, навпаки, прорізуються зайві зуби. Усі ці випадки можна і потрібно контролювати і виправляти.

Чим шкідливий неправильний прикус молочних зубів?

Насамперед, неправильний прикус – це нестандартний розподіл навантаження на зуби під час їжі. Наслідком цього нерідко стає пародонтит та інші захворювання порожнини рота. В особливо запущених випадках можуть виникати навіть патології скронево-щелепних суглобів, а вони, у свою чергу, призводять до болю в жувальних м’язах і навіть частого головного болю. Контролювати правильність прикусу потрібно приблизно три роки. Якщо видно, що молочні зуби прорізалися нерівно (на різній висоті), відвідати фахівця можна і раніше.

При неправильному прикусі викривлюються зуби і змінюється профіль обличчя. Причому зміни у розташуванні молочних зубів вплинуть і на ріст постійних, тобто патологія продовжить розвиватися у підлітковому віці. Окрім естетичних моментів, це стосується і здоров’я дитини, тому виправляти прикус потрібно якомога раніше.

Лікування неправильного прикусу у дітей - коли починати?

Якщо зуби все ж таки виросли неправильно, їх можна поступово пересувати відносно один одного, «вишикувавши» у рівну лінію. Найчастіше для цього використовують:

  • брекети
  • трейнери
  • пластинки

У сучасній стоматології використовують знімні та незнімні ортодонтичні конструкції для виправлення зубощелепних патологій. При виборі конструкції враховується вік пацієнта та ступінь проблеми. Наявність проблем з прикусом помітна вже тоді, коли відбувається підготовка до зміни молочних зубів на постійні – це вік 5–6 років. З 5 до 11 років виправити ситуацію можна за допомогою знімних апаратів, наприклад, трейнерів. Це спеціальні силіконові форми, які потрібно вдягати на ніч – на відміну від брекетів, які кріпляться до самих зубів та знаходяться у роті постійно.

Пластинки використовуються трохи пізніше — приблизно з 12-13 років. Носити їх доводиться весь час, знімаючи лише під час їжі та чищення зубів. Ортодонт допоможе дитині підібрати колір пластинки або вигадливий малюнок на ній. Додаткові плюси методу – низька вартість та простота догляду. Пластинки можуть вдягатися на одну щелепу або на дві одразу. Даний пристрій, який доведеться носити від декількох місяців до двох років, дозволяє вирівняти зуби, що неправильно ростуть, а також вирішити проблеми з недорозвиненою щелепою або навпаки з надлишковим її ростом.

Якщо батьки звертаються до клініки після 10-12 років, ортодонти можуть порекомендувати брекет-систему чи капи. На відміну від попередніх методів, брекети дозволяють не лише утримувати зуби у правильному положенні, але й поступово пересувати їх. Такий метод корекції використовується з 11-12 років. Брекети, як і пластинки, можна ставити на одну щелепу або одразу на дві.

Практика показує – коригувати прикус можна у будь-якому віці, але чим раніше це зробити – тим краще, оскільки своєчасне лікування дозволяє отримати результат у короткі терміни.

Інші статті