41. Дентальна імплантація: що це?

Зуби - це єдина частина людського організму, яка не може регенеруватися.

А втрата кількох або навіть одного зуба загрожує не лише естетичною вадою, а й порушенням функціонування всього організму. Зубощелепна система буде зазнавати змін, які будуть впливати на риси обличчя та якість пережовування їжі, що в свою чергу призведе до проблем з травленням. Повноцінно вберегтися від цих проблем допоможе імплантація зубів.

Термін "імплантація" походить з латині, "im" — всередину і "plantatio" — саджаю, тобто вживлення чужорідної структури в кістку щелепи. Сучасна імплантація передбачає вживлення титанового штифта, який виконує роль кореня зуба. Важливо розуміти, що встановлення дентального імплантату – це лише половина необхідної процедури з заміни втраченого зуба. Для відновлення усіх функцій зуба через необхідний час на імплантат потрібно встановити абатмент, на який буде встановлена ​​коронка, яка виконуватиме функції коронкової частини зуба.

Титан — безпечний і біологічно сумісний матеріал, який має здатність до остеоінтеграції (приживлення імплантату). У ході випадкового експерименту швейцарський професор Бренемарк вживив кролику титанову капсулу на деякий час, але коли спробував витягти її, виявив, що капсула зрослася з кісткою. Саме після цього професор вирішив допомагати людям, що втратили зуби, закріплюючи таким чином конструкції замість втрачених зубів.

Зараз застосовуються два основні способи проведення даної стоматологічної маніпуляції – двоетапний (класичний) та одноетапний. Двоетапна (класична) дентальна імплантація передбачає підготовку місця для імплантату у щелепній кістці, у яке впроваджується титановий штифт. У подальшому, після приживлення (зростання імплантата з кісткою щелепи) на нього  проводиться встановлення коронки. Одноетапна імплантація або експрес-імплантація означає негайне встановлення імплантату в лунку щойно видаленого зуба і встановлення на нього тимчасової коронки, яка з часом, у разі успішного приживлення титанового штифта, буде замінена постійною.

Інші статті