77. Цирконієві коронки

Зуб зруйнований настільки, що жодна пломба не врятує? Повернути красиву посмішку допоможуть коронки – штучні зуби, візуально відрізнити які від натуральних практично неможливо.

Зубне протезування пройшло довгий шлях еволюції, і якщо колись основна увага приділялася практичній стороні, то сьогодні не менш важливим є і естетичне виконання.

Крім добре відомої усім металокераміки у стоматологічних клініках Харкова пацієнтам пропонують коронки із цирконію. Це міцний напівпрозорий мінерал, з якого виготовляються максимально безпечні та комфортні у використанні протези (штучні накладні зуби), які до того ж чудово імітують натуральну зубну емаль. Можна отримати будь-який відтінок, щоб забезпечити максимальну подібність до інших натуральних зубів.

Діоксид цирконію за міцністю не поступається металам, тому цирконієві коронки успішно використовуються для відновлення функції передніх і задніх (жувальних) зубів. Секрет їхньої популярності у здатності імітувати природні тканини та заломлювати світло приблизно так само, як це відбувається у натурального зуба. Саме це робить коронки з оксиду цирконію незамінними в естетичній стоматології.

У яких випадках підійде коронка цирконієва?

  • Зубний ряд далекий від ідеального? Давно мрієте про голівудську посмішку? Удосконалити зуби можна за допомогою вінірів – спеціальних накладок, що приклеюються на передню поверхню зубів. Цей метод застосовують для догляду за зубами, ураження яких сягає 35-60%.
  • Один чи кілька зубів зруйновано і залишилися тільки корені? Встановивши штифти, стоматолог наростить так звані кукси, які можна заховати під гарними глянцевими цирконієвими коронками – ніхто не здогадається, що це лише імітація справжнього зуба. Коронки використовують у випадках, коли зуб зруйнований на 60% і більше.
  • Декілька зубів довелося повністю видалити? У такому разі відновити зубний ряд можна за допомогою імплантатів, на які будуть зафіксовані зубні протези з цирконію.
  • Цей варіант – відмінне рішення для пацієнтів, які страждають на алергію на металеві зубні коронки (у тому числі на металокераміку). Циркон – це біосумісний гіпоалергенний матеріал.

Головні переваги та недоліки коронок з діоксиду цирконію

  • У порівнянні з металевими сплавами ці зубні конструкції міцніші, тому коронку можна зробити тоншою і обпилювати поверхню сусідніх зубів знадобиться менше.
  • Візуально здоровий зуб відрізнити від його штучного сусіда можна тільки при дуже уважному огляді у стоматолога. При спілкуванні, посмішці чи у розмові зуби виглядатимуть однаково та природно.
  • Коронки з цирконію дуже легкі, тому до них легше звикнути.
  • На відміну від металевих аналогів, природний мінерал не окислюється і не дає характерного металевого присмаку в роті.
  • Не викликає жодних реакцій з боку імунітету і абсолютно інертний у біологічному сенсі.

Цей ідеальний матеріал має лише один недолік – відносно висока вартість. Саме тому їх найчастіше використовують на передніх зубах, де головний критерій – естетика.

Як виготовляється цирконієва коронка?

Насамперед, робляться відбитки потрібної щелепи, вже обточеного та підготовленого зуба та сусідніх з ним зубів. Відбитки скануються і створюється тривимірна комп’ютерна модель. Програма розраховує всі параметри майбутнього зуба і за цими розрахунками з дуже високою точністю створюється відбиток основи майбутньої конструкції. Готова основа при високій температурі запікається у спеціальних апаратах, а далі на неї тонкими шарами наносять медичну порцеляну або кераміку. Кожен з шарів обпалюють у спеціальних високотехнологічних дентальних печах, забезпечуючи його високу твердість.

Готову коронку фіксують за допомогою тимчасового цементу, щоб протягом тестового періоду визначити, чи правильно підібрано форму. Якщо все гаразд, коронку з цирконію фіксують на постійний цемент.

Етапи протезування цирконієвими коронками

  • Підготовка порожнини рота. Сюди може входити лікування карієсу, видалення нервів, пломбування коренів зубів, лікування періодонтиту, встановлення штифтів, імплантування імплантатів, обпилювання зубів і т.д. У кожному випадку санація проводиться індивідуально і необхідність проведення тих чи інших процедур визначається лікарем. Перевага використання цирконію – щадне обпилювання зуба, оскільки товщина каркаса такої коронки зазвичай становить 0,3–0,4 мм.
  • Підготовка відбитків. Проводиться лазерне сканування порожнини рота – це необхідно для отримання віртуальної моделі щелепи.
  • На підставі змодельованого відбитка створюється коронка (цей процес проводиться в автоматизованому режимі).
  • Готові коронки встановлюються на підготовлені зуби.

Скільки часу знадобиться для того, щоб упорядкувати зубний ряд, може сказати тільки фахівець. Якщо йдеться про один зуб, у якого збереглася хороша основа, весь процес, з урахуванням виготовлення коронки, займе не більше 2 тижнів. Якщо доводиться вживляти імплантати, потрібно набратися терпіння на кілька місяців.

Цирконієві коронки: відгуки та вартість

За відгуками клієнтів, цей матеріал на сьогодні найкращий варіант у плані естетики. Якщо потрібно, щоб зламаний чи потемнілий передній зуб виглядав як новий або мав анатомічно правильну форму, обирайте саме цирконій. Він гарантує ідеальний зовнішній вигляд та більш високу, у порівнянні з іншими керамічними матеріалами, міцність.

Головна причина, чому використання даного матеріалу в Харкові поки не стало таким самим поширеним, як металокераміка – це ціна цирконієвого протезування.

Висока вартість послуги пов’язана не так з дорожнечею матеріалів, як із трудомісткістю виготовлення цих конструкцій. Для створення готової коронки потрібно складне обладнання, також підвищені вимоги до кваліфікації стоматолога. Утім, з урахуванням надійності, довговічності та комфорту носіння, витрати на такі конструкції згодом виправдовують себе. Якщо потрібно відновити одразу кілька жувальних зубів, з метою економії, можна використовувати металокераміку – жувальні коронки не помітні під час розмови.

Інші статті