47. Чому імплантація зубів коштує так дорого?

Відновлення зубного ряду за допомогою імплантації зубів стало поширеною стоматологічною послугою, яка має ряд переваг, і дозволяє замінити відсутній зуб штучним, який повноцінно виконуватиме не лише естетичну, а й функціональну роль.

Розмірковуючи про високу вартість протезування зубів на імплантатах також варто враховувати низку факторів, які у тривалій перспективі зроблять вибір на користь імплантації зубів не лише економічним, а й важливим для збереження здоров’я.

Дентальна імплантація відрізняється від традиційного протезування способом встановлення протезу, а наступні переваги є її наслідками.

Протезування з опорою на дентальний імплантат не потребує обпилювання сусідніх здорових зубів. Перед встановленням протезу, зі здорових зубів найчастіше видаляються нерви (депульпуються), а депульповані зуби вважаються мертвими. Через дуже нетривалий час вони починають руйнуватися, і також вимагатимуть видалення та протезування, хоча могли б служити ще багато років. Також у просторі між яснами та протезом (як знімного так і незнімного) практично завжди присутній проміжок, в якому накопичуються патологічні мікроорганізми з нальоту та залишків їжі. Це негативно впливає на ясна під протезом і вимагає додаткового лікування.

Ще однією перевагою імплантації зубів є правильний розподіл жувального навантаження. Коли протез опирається на зуби, сусідні з відсутнім зубом, все навантаження припадає на зуби-опори. В результаті вони руйнуються, а на місці відсутнього зуба без навантажень вже через 3 місяці починається спад кістки, що призводить до незворотних змін щелепної структури. Відновлення структури щелепної кістки досить дороге і проводиться лише хірургічним шляхом.

Вживлений у щелепу при імплантації титановий стрижень, при правильному встановленні та відсутності протипоказань, може служити своєму власнику протягом усього життя. Встановлена ​​на імплантат коронка не вимагатиме заміни від 10 до 15 років, залежно від розташування (передній або жувальний зуб). Мостоподібні протези вимагають заміни кожні 5-7 років, враховуючи що крім заміни протезів, депульповані зуби, що руйнуються під ними, також вимагатимуть видалення і більш масштабного протезування.

Тому оцінивши подальшу перспективу, імплантація зубів виявляється не дорогою, а економічною і зубозберігаючою. Але у будь-якому випадку потрібно пам’ятати, що вибір найефективнішої методики відновлення зубів може визначити лише фахівець, враховуючи всі індивідуальні показання та протипоказання у конкретного пацієнта.

Інші статті