49. Чим шкідлива імплантація зубів?

Після втрати зубів кожна людина замислюється про методи, які допоможуть відновити зубний ряд.

На сьогоднішній день імплантація є найпопулярнішим методом відновлення зубів. Існує багато побоювань і міфів відносно імплантації, але краще одразу запитати свого стоматолога про те, що насторожує і не відкладати на потім, оскільки відсутність зубів може негативно позначитися на вашому здоров’ї.

Відсутність навіть одного зуба створює не тільки естетичний дефект, але й впливає на весь організм: скільки кожен зуб має свою роль, порушується функціональна складова зубного ряду, людина не може нормально пережовувати їжу, що у свою чергу впливає на роботу шлунково-кишкового тракту. Також може спостерігатися зміщення зубного ряду, зміна вимови, запальні захворювання ясен. Не треба забувати і про те, що місце в щелепі, де раніше був зуб, не отримує достатнього навантаження, через що починається атрофія щелепи (зменшення кісткової тканини). Найактивніше спад кістки відбувається в перший рік після втрати зуба, а починається вже через 3 місяці.

Імплантація зубів має низку переваг як метод відновлення зубного ряду, але також у багатьох пацієнтів викликає і багато сумнівів.

Що найбільше викликає занепокоєння:

Наявність стороннього тіла в щелепі

Імплантат виготовляється з титану — хімічно інертного металу, який не завдає жодної шкоди організму. Вживляючись у кістку, титановий штифт не розкладається і не має хімічних реакцій з прилеглими тканинами. Встановлювані на імплантат елементи — абатмент і коронка, також абсолютно безпечні.

Імплантація зубів – хірургічна операція

Як і будь-яке операційне втручання, встановлення імплантатів, безперечно, можна вважати навантаженням на організм. Але це малоінвазивне втручання і добре переноситься. Якісна анестезія робить саму процедуру комфортною та безболісною, а дотримання всіх рекомендацій лікаря дозволить швидко відновитися.

Приживання імплантатів

Під час встановлення імплантатів фахівець повинен враховувати індивідуальні особливості організму пацієнта, а також клінічну ситуацію. Правильно підібрана система імплантатів та усунення протипоказань дає практично стовідсоткове приживання. Відповідно до різних досліджень, за умови використання сучасних якісних систем імплантатів, ускладнення після встановлення імплантатів виникають у 1-4% від загальної кількості операцій. Існують навіть задокументовані свідчення, що імплантати, встановлені в 60-х роках, все ще виконують свої функції. Тобто при хорошій приживлюваності така конструкція може прослужити все життя.

Імплантація має досить обмежені ризики і в свою чергу може запобігти досить серйозним проблемам зі здоров’ям через відсутність зубів, або вберегти здорові зуби від обпилювання, яке необхідне при встановленні протезів.

Інші статті