24. Чим небезпечна імплантація зубів?

Дентальна імплантація чи інакше "імплантація зубів" свого часу відкрила «нову еру» у стоматології.

Завдяки цьому методу відновлення зубів значно підвищилася якість життя пацієнтів і зникла необхідність псувати здорові зуби (як при фіксації зубного протезу).

Імплантація зубів — це хірургічна операція, під час якої у лунку відсутнього зуба впроваджується титанова основа для штучного зуба, потім на цю основу одягається абатмент (проміжний елемент між імплантатом та коронкою) і на нього встановлюється коронка. Сучасна медицина має всі можливості, щоб мінімізувати ризики наслідків стоматологічних маніпуляцій, але оскільки є хірургічне втручання, вони все ж таки можливі. Навіть після відвідування найкращого фахівця, пацієнт іде додому, і тут відіграє свою роль людський фактор — чи дотримуватиметься пацієнт всіх рекомендацій стоматолога. Але навіть при ідеальному дотриманні всіх рекомендацій залишається ймовірність непередбачуваних реакцій людського організму.

Небезпека неприємних наслідків при імплантації зубів також буде незначною, якщо усунуто всі протипоказання. Для цього від пацієнта може знадобитися здати певні аналізи, надати повну інформацію про свій стан здоров’я, по можливості підкріплену медичними висновками. Не виключені ситуації, коли пацієнт сам не знає про наявність у себе якогось захворювання, що є протипоказанням до імплантації (наприклад, рак, туберкульоз, ВІЛ, інфекції та інше). Тому при зборі анамнезу стоматолог може призначати додаткові дослідження, щоб усунути ймовірність цих захворювань. Проходження рекомендованих досліджень допоможе ретельніше підготуватися до імплантації та запобігти можливим причинам відторгнення імплантату або проблемам зі здоров’ям після операції.

Важливим аспектом, який може бути причиною небезпеки, є ставлення пацієнта до підготовки до імплантації зубів та наступних рекомендацій лікаря. Недотримання правил гігієни порожнини рота після імплантації, термінів планових оглядів і призначень лікаря може призвести до серйозних наслідків.

Відповідальне ставлення до свого здоров’я, вибору клініки та фахівця, а також дотримання рекомендацій після імплантації, дасть змогу уникнути небезпек при імплантації зубів та забезпечить якісне користування штучними зубами впродовж багатьох років.

Інші статті