8. Чи варто відбілювати зуби?

Красива усмішка — це не просто показник здорових зубів, але і невід’ємна частина привабливої ​​зовнішності. Хто з нас не мріє про «голлівудську усмішку»?

На жаль, з віком, далеко не кожному вдається зберегти зуби білими, а усмішку привабливою. Найчастіше «голлівудська» білизна досягається за допомогою протезування зубів. Але існують і інші варіанти.

Чому наші зуби жовтіють? Природну білизну зубам надає захисний шар емалі. Згодом він стає тоншим, і через нього починає виднітися наступний шар - дентин, який має жовтуватий колір.

Більше зуби жовтіють у тих, хто любить солодощі. В процесі перетравлення цукру бактеріями ротової порожнини, виділяється кислота, що роз’їдає емаль. В зубах з’являються крихітні пори, в яких залишаються пігменти кави, чаю, ягід, соків, коли та інших продуктів, що мають фарбуючі властивості. При палінні, шанси зіпсувати зубну емаль збільшуються багаторазово.

Якщо ваші зуби вже пожовтіли або просто мають незадовільний колір, залишається вдатися до їх відбілювання.

Професійне відбілювання

Ця процедура проводиться виключно в стоматологічних клініках. На зуби наноситься відбілюючий гель, що містить перекис водню. Потім він активується за допомогою спеціальної лампи або лазера. Наостанок лікар обробляє зуби фтором - це зміцнює емаль.

shutterstock_180667721

Відбілювання в домашніх умовах

Спочатку стоматолог робить відбитки щелеп, за якими виготовляють спеціальні пластикові капи. Їх заповнюють відбілюючим розчином і одягають на зуби на ніч або носять вдень ​​протягом 1-2 годин. Процедуру слід повторювати регулярно близько двох тижнів. Для курців цей період може виявитися більш тривалим.

У домашніх умовах також можна використовувати спеціальні відбілюючі смужки, які наклеюються на зуби. Однак цей спосіб не досить ефективний, оскільки не забезпечується відбілювання проміжків між зубами.

Відбілюючі зубні пасти

Їх регулярно рекламують по телевізору. Здавалося б, немає нічого простішого, ніж щодня чистити зуби такою пастою. Іноді зуби дійсно стають білішими, але слід пам’ятати, що склад подібних паст може спричинити руйнівну дію на зубну емаль.

Занадто захоплюватися відбілюванням зубів не варто. Не можна відбілювати зуби, якщо вам немає 16 років, ви вагітні, а також страждаєте карієсом або пародонтозом. Не рекомендується відбілювання і тим, хто носить на передніх зубах брекети, штучні коронки або пломби.

Відбілювання зубів не звільнить вас від процедур по догляду за порожниною рота. Необхідно двічі на день чистити зуби і не забувати про регулярні відвідування стоматолога для професійної гігієни порожнини рота.

Інші статті