57. Чи можна чистити зуби після імплантації?

Імплантація зубів — важлива і практично неминуча медична процедура в житті кожного, хто хоче мати естетично красиву та здорову посмішку, а також максимальний комфорт у повсякденному житті.

На відміну від знімних протезів, дентальні імплантати практично досконало замінюють корінь втраченого зуба, і після встановлення коронки на імплантат вся конструкція стає повноцінним штучним зубом.

Дентальна імплантація потребує відповідального підходу не тільки від лікаря, який проводитиме операцію, а й від самого пацієнта. Як би ідеально не було проведено встановлення імплантату, але без правильного, відповідального догляду з боку пацієнта, кінцевий результат може бути значно гіршим за очікуваний. Щоб мінімізувати ускладнення, а також запобігти відторгненню імплантату необхідно суворо дотримуватись рекомендацій лікаря щодо особливостей гігієнічного догляду за ротовою порожниною після імплантації.

Крім рекомендацій щодо правильного догляду відразу після встановлення імплантату, з наступного дня для запобігання можливому запаленню, необхідно відновити чистку зубів, яка нейтралізує розмноження бактерій. Щоб чищення зубів було максимально ефективним і безпечним, слід приготувати нову зубну щітку з м’якою щетиною. Це забезпечить дбайливий догляд без загрози влучення бактерій, які збереглися на колишній зубній щітці. При чищенні слід обходити область, де проводилася операція, і застосовувати антисептичний розчин для полоскання, який порекомендує лікар.

Окрім чищення зубів необхідно, як і раніше, очищати зубні проміжки, у яких також розмножуються бактерії. До повного загоєння та зняття швів варто виключити використання ігригаторів та електричних зубних щіток.

Готуючись до імплантації зубів у першу чергу пацієнт повинен розуміти, що для досягнення бажаного результату необхідно буде дотримуватись певних рекомендацій лікаря як у перші дні після операції, так і за кілька тижнів або навіть місяців. Як правило, більшість рекомендацій нескладні, загального характеру, але можуть бути індивідуальними залежно від клінічної ситуації пацієнта.

Інші статті