9. Чи можливо вилікувати пародонтит вдома?

Пародонтит — запальне захворювання тканин пародонту, що характеризується прогресуючим руйнуванням нормальної структури альвеолярного відростка щелепи.

Лікування пародонтиту

Лікування пародонтиту проводиться терапевтичними або хірургічними методами. При легкому ступені захворювання в обов’язковому порядку видаляється зубний камінь і призначаються препарати, що усувають запалення. Хірургічне лікування пародонтиту, в першу чергу, спрямоване на очищення і усунення зубоясенних кишень. З цією метою використовується метод відкритого або закритого кюретажу: відкритий кюретаж дозволяє проникати в більш глибокі шари пародонту за рахунок відшаровування ясен і їх подальшого ушивання після процедури.

Також, успішно для лікування і профілактики захворювань ясен використовується апарат Vector — це ефективний і сучасний ультразвуковий пристрій. Широкий вибір змінних пародонтологічних насадок апарату Vector дає можливість санувати найскладніші і глибокі пародонтальні кишені, очищати і ідеально полірувати поверхню коренів зубів.

Переваги апарату Vector:

  • проникає в пародонтальні кишені на глибину до 11 мм без хірургічного втручання;
  • не завдає пошкоджень зубній емалі, дентину і глибоким тканинам пародонта;
  • забезпечує менш болісну процедуру в порівнянні з аналогами;
  • насичує тканини кальцієм.

Профілактика пародонтиту

Основні методи профілактики пародонтиту — це регулярне чищення зубів, споживання твердої їжі для забезпечення навантаження на весь жувальний апарат і негайне відвідування пародонтолога при появі будь-якого з характерних симптомів пародонтиту.

Захворювання проявляється поступово і починається із запалення ясен (спостерігається їх помірна болісність, почервоніння і набряклість), а при чищенні зубів і вживанні твердої їжі вони кровоточать. Далі поступово оголюються шийки зубів, змінюється їх кут нахилу і вони стають рухливими. Між коренем зуба і лункою утворюється патологічна кишеня, в якій нерідко скупчуються патогенні бактерії.

Профілактика пародонтиту необхідна і для запобігання загострень під час хронічного перебігу захворювання. У цьому випадку також рекомендовані ретельна гігієна порожнини рота, додавання до раціону твердої і рослинної їжі, своєчасне видалення зубного каменю і відвідування стоматолога для контролю стану порожнини рота.

Інші статті