59. Брекет-система Damon

З необхідністю вирівняти зуби зіштовхується дуже багато людей. Експерти стверджують, що не менш як у 80% населення спостерігаються патології зубощелепної системи.

З початку 20 століття, щоб вирівняти зубний ряд, фахівці працюють над створенням різних пристосувань. Одним із найпопулярніших у наш час є брекети – незнімні конструкції у вигляді дуги зі спеціальними замками, що фіксуються на зубах.

Перші брекет-системи були громіздкими і грубими. Зараз пацієнтам, які соромляться своєї посмішки, доступні більш сучасні конструкції, серед яких особливе місце займають брекети Damon (Деймон). Цей ортодонтичний апарат отримав свою назву на честь творця – американського лікаря Дуайта Деймона. Нова система швидко отримала визнання, з боку експертів та пацієнтів, за ефективність та естетичність.

Брекети Damon забезпечують комфортну корекцію прикусу і є практично непомітними на поверхні зуба. Всі моделі брекетів цього бренду відносяться до самолігуючих, тобто металеву дугу фіксують спеціальні пласкі замки та пази, що практично непомітні на поверхні дуг.

Пацієнтам, перед якими постало питання — вибрати брекети Damon або іншу систему корекції прикусу, слід оцінити всі можливості та переваги цього варіанта. Остаточне рішення приймається разом із лікарем.

Знайомство із системами Damon: модельний ряд

Усі існуючі ортодонтичні конструкції періодично піддаються модернізації та вдосконаленню, при цьому враховуються останні технологічні досягнення, і звичайно ж, побажання та очікування клієнтів (пацієнтів). Тому лінійка ортодонтичних конструкцій поступово розширюється.

Випуском брекетів Damon, що самолігуються, займається американська корпорація Ormco, яка пропонує 4 моделі коригувальних апаратів:

  • Цільнометалева конструкція Damon Q (Деймон Кью);
  • Сталеві брекети Damon 3МХ;
  • Естетична система з прозорого полікристалічного алюмінію Damon Clear (Деймон Клір);
  • Естетична система Damon 3 - з основою із пластику, посиленого керамікою.

Усі перелічені варіації мають мініатюрні розміри та забезпечують зручність користування. Основна відмінність систем полягає у застосуванні різних матеріалів та рівні складності обробки, що впливає на кінцеву вартість конструкції.

Увага! У зв’язку з високим попитом на ортодонтичні конструкції марки Damon, почастішали випадки надходження у продаж фальшивих виробів. Пацієнтам слід бути уважними при виборі стоматологічної клініки: сумлінна організація працює лише з офіційними представниками виробника та встановлює лише сертифіковані вироби.

Брекети Damon Clear: основні переваги

Ця модель виділяється навіть на тлі максимально комфортної серії Damon, за рахунок своїх чудових характеристик. Серед її особливостей:

  • повна прозорість всіх елементів, включно з замками;
  • мінімальна сила тертя між замками та металевою дугою;
  • висока міцність замків;
  • заокруглені кути, що забезпечують високий рівень комфорту з першого дня використання.

Модель зручна не лише у використанні, а й у обслуговуванні. Замок зконструйований таким чином, що для звільнення дроту із затиску достатньо повороту спеціального інструменту практично без зусилля. Натиск мінімальний та спрямований так, що на зуб тиск не поширюється. Це гарантія того, що брекет не відклеїться у процесі обслуговування і пацієнт нічого не відчує.

Система практично непомітна, адже єдиною непрозорою деталлю у класичних моделях є лігатура, що легко темніє. Тут цей елемент відсутній, і пацієнт може без побоювання пити каву, соки, вина та інші напої, що забарвлюють.

Компанія Ormco у найближчому майбутньому анонсує вихід у продаж системи нового покоління Damon Clear 2.

У яких випадках для корекції підійде брекет-система Damon?

Серед моделей цього бренду є варіанти виправлення будь-яких патологій прикусу. Самолігуючі брекети забезпечують слабке, але рівномірне навантаження, зводячи до мінімуму неприємні відчуття на етапі звикання. Невеликий тиск є оптимальним для тканин ясен і кісткової тканини: зуб переміщується з максимальною швидкістю, можливою для конкретного випадку.

Брекети Damon рекомендовані для будь-якого віку, починаючи приблизно з 12 років. Вони підійдуть і пацієнтам з високою чутливістю ясен. Самолігуючі моделі – єдині, які можна використовувати при запаленнях пародонту.

Пацієнтів зазвичай хвилює питання – скільки часу доведеться витратити, щоб досягти бажаного результату? Як і у разі застосування систем будь-яких інших виробників, все залежить від ступеня патології, віку пацієнта та майстерності лікаря. У середньому на усунення проблеми потрібно 12–20 місяців. Водночас практика показує, що при носінні самолігуючих (безлігатурних) моделей Damon перші результати пацієнт зможе побачити вже через кілька місяців.

Damon: брекети, які заощаджують ваш час

Серед основних переваг всіх моделей Damon слід виділити:

  • Підвищену комфортність — при їх носінні забезпечується мінімальний, щадний вплив на зуби, тому процес адаптації проходить легше.
  • Простоту обслуговування – завдяки зручній системі замків (SpinTek) спрощується та прискорюється процес встановлення та корекції (активації) брекетів.
  • Простоту догляду – завдяки відсутності лігатури спрощується процес гігієнічного догляду за порожниною рота і системою (обов’язковими процедурами є чищення зубів за допомогою щітки та проміжків за допомогою зубної нитки). Як і у випадку з будь-якими іншими видами брекетів доведеться на якийсь час відмовитися від твердих і «прилипаючих» продуктів.
  • Економію часу – кількість обов’язкових відвідувань ортодонта зменшується (зазвичай достатньо одного візиту раз на 2 місяці).

Такий спосіб корекції прикусу дозволяє набагато рідше відвідувати стоматолога. Крім того, їх обслуговування займає мінімум часу і не завдає ніяких неприємних відчуттів (що особливо важливо для дітей). Система відрізняється дуже високою ефективністю – навіть у дорослих результат застосування таких брекетів буде помітним вже через 2–3 місяці.

Інші статті