75. Безметалеві коронки

Міцні та естетичні безметалеві коронки – ідеальний варіант для передніх зубів. На відміну від металокераміки, керамічні та цирконієві коронки повністю ідентичні здоровим зубам.

При виготовленні зубної коронки технік враховує відтінок емалі зубного ряду, і коронки після установки виглядають так само, як і оточуючі їх зуби. Виділяють два основні види таких коронок — порцелянові та цирконієві.

Якщо говорити точніше, то асортимент безметалевих протезів або прототипів (а коронка, по суті є протезом зуба), дещо ширше. До цієї групи, зокрема, відносяться недорогі пластикові аналоги, які зазвичай використовуються, як тимчасові коронки. Цільнокерамічні вироби виготовляються з порцеляни – у них немає каркасу. Але є й безметалеві коронки з каркасом – це реставраційні матеріали на основі оксиду цирконію, оксиду алюмінію. Кожен варіант має свої особливості та переваги.

У яких випадках неможливе використання безметалевих коронок?

Перед проведенням ортопедичних процедур лікар обов’язково оцінює можливість та доцільність встановлення протезів – хоч керамічних, хоч будь-яких інших. Основними протипоказаннями для їх використання є стоматологічні проблеми, а саме – дефекти зубощелепної системи (наприклад, патології прикусу) та тяжкі захворювання ясен (гострий чи хронічний пародонтит). Якщо такі є, спочатку потрібно усунути патологію (при можливості), а потім проводити протезування.

Металокераміка та безметалеві аналоги – що вибрати?

В арсеналі стоматологів є великий вибір реставраційних матеріалів. Звернувшись до стоматологічної клініки у Харкові, пацієнт може замовити коронку з будь-якого матеріалу та будь-якої цінової категорії. Виділимо основні «за» та «проти» металевих та безметалових протезів:

Кераміка

+ Менша вага у порівнянні з металевими аналогами

+ Відмінні естетичні якості

+ Не потрібне сильне обпилювання зуба (препарування зуба)

+ Можливість точно відтворити форму, структуру та рельєф зуба

+ Висока сумісність з живими тканинами

+ При створенні коронки використовуються складні інноваційні технології, що підвищують цілісність, функціональність та естетику таких робіт

+ Великий вибір безметалевих матеріалів для заміщення коронкової частини жувальних зубів

- Вартість

Металокераміка

+ Висока міцність

+ Довговічність

+ Більш демократична ціна у порівнянні з безметалевими конструкціями

- Естетичні властивості програють безметалевим аналогам, тому зазвичай їх встановлюють на малопомітні при посмішці жувальні зуби (металева основа може просвічуватися).

- Для встановлення доводиться сильно обпилювати зуб/зуби.

- Термін служби коронки цього типу в естетичному плані поступається цільнокерамічним аналогам.

Розглянемо детальніше різні типи безметалевих коронок. Зазначимо, що для реставрації пошкоджених та втрачених зубів з урахуванням загального стану порожнини рота та побажань пацієнта можуть використовуватись:

  • керамічні накладки (вініри), для встановлення яких також потрібно препарування/обпилювання емалі;
  • протези-вкладки (застосовуються для відновлення частково зруйнованого зуба з міцною основою);
  • повноцінна безметалева коронка, яка встановлюється на культю зуба, що залишилася, або штучно створену.

Керамічні коронки

Основний матеріал – особливий вид фарфору. Він не шкідливий для організму, не викликає алергічних реакцій, не подразнює прилягаючий край ясен. Окрім того, встановлювати такі коронки можна без видалення нерва, тому коронки з порцеляни незамінні у випадках, коли корекція здійснюється з косметичними цілями. Під «ковпачком» залишається здоровий живий зуб, з надійним поверхневим захистом із твердої порцеляни.

На відміну від виробів з металокераміки, порцелянові коронки не обведені по контуру ясен тонким сіруватим обідком. Відрізнити їх від натурального зуба може лише стоматолог при уважному огляді.

Єдиний мінус коронок з порцеляни – не надто висока міцність. Вони поступаються аналогам з оксиду цирконію і зазвичай встановлюються тільки для естетичної корекції на передніх зубах.

Виготовлення штучного керамічного зуба може виконуватися за різними технологіями:

  • методом випалу,
  • литтям,
  • пресуванням,
  • фрезеруванням із застосуванням комп’ютерних технологій (3D моделювання, що передбачає автоматизоване проектування та виробництво на фрезерних верстатах з ЧПУ).

Від застосовуваного способу залежить вартість, швидкість виготовлення та точність готової коронки з кераміки.

Коронки з оксиду цирконію

На даний час вони вважаються одними з найміцніших і найдовговічніших конструкцій. Такі характеристики забезпечує цирконієвий каркас, на який наноситься шар керамічного покриття.

У клініках Харкова лікарі можуть запропонувати як керамічні конструкції на основі цирконію, так і повністю цирконієві коронки. У другому випадку досягається максимальна міцність протеза – це найкращий варіант для жувальних зубів. Подібні безметалеві коронки мають цілу низку переваг перед будь-якими іншими.

Серед головних плюсів зубних протезів цього типу:

  • Висока міцність - вища, ніж у аналогів з порцеляни і навіть металокераміки.
  • Невелика вага. На перший погляд це не надто важливий показник, але він впливає на швидкість та якість звикання до нових коронок. Терміни звикання мінімальні.
  • Мінімальна товщина обточування зуба. Оскільки конструкція дуже міцна, її роблять досить тонкою і для встановлення практично не потрібно обпилювати емаль. Залишається можливість зберегти нерв.
  • Безпека для організму. Матеріал біоінертний (не викликає алергічних реакцій) і чудово переноситься. Він не подразнює ні ясна, ні тканини зуба.

Єдиний мінус цього чудового матеріалу – найвища вартість. Виробництво здійснюється у кілька етапів, із застосуванням технологій комп’ютерного моделювання та пошарового нанесення натурального керамічного матеріалу на цирконієву основу.

Як відбувається протезування?

Під час візиту до стоматолога визначається доцільність та можливість встановлення коронки (одиночного протеза чи мостоподібного). За необхідності проводиться стоматологічне лікування – санація порожнини рота, видалення нервів, пломбування тощо. Опорні зуби лікуються та обпилюються на товщину коронки. Якщо у пошкодженого зуба немає достатньої основи для фіксації протеза, встановлюються вкладки, штифти або імплантати. Підбирається колір майбутнього штучного зуба.

Для підготовки до протезування лікарю-стоматологу потрібен рентгенівський панорамний знімок або комп’ютерна томограма КТ і зубощелепний відбиток, за яким у лабораторії готується модель майбутньої коронки. На підставі цієї моделі формується та коригується майбутня коронка. У процесі примірки проводиться припасування. Готовий протез встановлюється за допомогою спеціального клею.

Процес протезування (від початку лікування до встановлення) у різних випадках може суттєво відрізнятися за часом. Залежно від обсягу та складності робіт, стоматологу іноді може бути достатньо кількох днів, а іноді потрібно кілька тижнів. Безпосередня фіксація готової коронки чи мостоподібного протезу займає від півгодини до 2–3 годин. Це, зазвичай, безболісна процедура.

Кераміка та цирконій: як доглядати за коронкою?

Штучні зуби не потребують спеціального догляду – достатньо регулярно проводити стандартні гігієнічні процедури.

  • У першу чергу, мається на увазі, щоденне чищення зубів (бажано використовувати зубні пасти з низьким ступенем абразивності). Користуйтеся зубною ниткою та ополіскувачами, вони допоможуть позбавитись від залишків їжі.
  • Бережіть і свої рідні зуби, і безметалеву кераміку – не давайте на них занадто високе навантаження (не варто гризти горіхи та іншу надмірно тверду їжу).

Безметалеву коронку встановлено, які проблеми можуть виникнути в майбутньому?

Залежно від типу встановленого протезу та дотримання рекомендацій лікаря, штучний зуб здатний прослужити 10-15 та більше років. Проте, на практиці зустрічаються ситуації, коли пацієнт залишається незадоволений отриманим результатом.

Одні скаржаться на болісні відчуття, інші засмучені зовнішнім виглядом поставленої коронки. Як правило, все це пов’язано з недостатньою кваліфікацією стоматолога, який не зміг забезпечити відповідну форму та розмір конструкції.

Щоб уникнути подібних проблем, ретельно обирайте клініку та орієнтуйтеся при цьому на рекомендації реальних клієнтів. Не забувайте про обов’язкове відвідування стоматолога для профілактичного огляду кожні 6 місяців – це дозволить своєчасно виявити та усунути будь-яку проблему.

Приходьте у гості і ми допоможемо підібрати оптимальний варіант відновлення природної білосніжної посмішки!

Інші статті